Alguns centenars de persones s'han manifestat aquest divendres, Dia de la Constitució, al centre de Barcelona per reivindicar la Carta Magna. Ho han fet en una convocatòria que ha començat a la plaça Urquinaona i continua per Via Laietana, epicentre fa només unes setmanes de les protestes en contra de la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes.

A la convocatòria, organitzada per la plataforma unionista 'Espanya i Catalans' i 'Cataluña Suma', hi ha assistit el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha plantat la recepció oficial al Congrés dels Diputats per ser a Barcelona, on segons diu és "allà on més s'està amenaçant la unitat de la nació". El dirigent d'ultradreta ha acaparat tota l'atenció dels manifestants i ha estat rebut amb crits de "president, president".

Per la seva banda, Ciutadans, que havia confirmat la seva participació a l'acte, l'ha cancel·lat a última hora. Asseguren que és per la presència d'una pancarta que reclama la derogació de la llei de violència de gènere.  "Des de Cs considerem que avui és un dia de celebració i commemoració dels valors de la Constitució espanyola, i no hi ha espai per a proclames que qüestionen la lluita contra una de les pitjors lacres de la nostra societat", ha assegurat el partit. Els taronges també han desconvocat les declaracions a la premsa que tenia previst fer la líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán.

A la capçalera, doncs, només hi han quedat representants del PP a Catalunya i de Vox, que han caminat per Via Laietana darrere una pancarta amb el lema "Por un gobierno constitucionalista".

manifestació unionista Constitució via laietana Abascal   Guillem Camós

Guillem Camós

Al llarg del recorregut, s'han sentit càntics com "Puigdemont, a prisión" o "Torra, traidor, España es tu nación". També s'han vist banderes de la Guàrdia Civil i pancartes demanant la derrogació de la Llei de Violència de Gènere.

La manifestació ha acabat amb parlaments des de dalt d'un camió amb altaveus just davant de la comissaria de la policia espanyola de Via Laietana, on també s'ha fet sonar l'himne d'Espanya.

En declaracions als mitjans, Abascal ha justificat la seva absència a l'acte del Congrés per la Constitució perquè no poden "compartir espai amb els que estan disposats a pactar amb els colpistes per accedir al Govern". Ha acusat el PSOE de no tenir "cap mena d'escrúpol" per assolir l'executiu espanyol i ha afirmat que se sentia "més a gust" a Barcelona "amb la gent que ho passa malament, que té por". 

El president del PP català, Alejandro Fernández, ha advertit que negociar fora de la Constitució espanyola implica cedir "a la imposició i el xantatge". Fernández ha dit que les converses entre el PSOE i ERC "s'estan establint fora de la Constitució" perquè "s'està parlant de l'autodeterminació". "El diàleg sempre és positiu dins de la Constitució i la llei, i deixa de ser diàleg per ser imposició i xantatge quan es fa fora de la Constitució", ha afirmat.