Els fotògrafs han captat documents de la vicepresidenta segona de l'executiu espanyol, Yolanda Díaz, que teoritzen sobre les polèmiques del govern espanyol: el cas Pegasus, la desmobilització de l'esquerra a Andalusia i l'efecte Feijóo. El citat text, diu en el seu encapçalament: "Document Roda de Premsa del Consell de Ministre", seguit de "Context". Al peu d'aquesta paraula es pot llegir: "El Consell de Ministres es reuneix les portes del començament formal de la campanya de les eleccions autonòmiques andaluses, quan les enquestes avancen que el candidat del Partit Popular, Juan Manuel Moreno Bonilla, necessitaria a Vox per a governar i a una esquerra desmobilitzada". També es pot llegir, encara que no íntegrament, que el govern de coalició s'ha "vist envoltat últimament en noves polèmiques" i afegeix que "especialment a partir del cas Pegasus". I torna a citar més a baix la desmobilització de l'electorat, citant també l'"efecte Feijóo". D'aquesta manera, amb aquests papers, el govern de Sánchez admet, tot i que no públicament, que el cas CatalanGate o Pegasus hauria malmès la imatge de l'executiu espanyol. Tot i això, com ha argumentat avui la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, Sánchez no es reunirà ni té previst pronunciar-se sobre el CatalanGate perquè té "una agenda complicada".

EuropaPress captura documento sostenia yolanda diaz rueda prensa moncloa
Documents del govern espanyol caputarts per EuropaPress 

La vicepresidenta segona apareix en la fotografia acompanyada del ministre de Consum, Alberto Garzón, després de la roda de premsa i portant al seu braç, subjecte per la mà, en la qual també porta el seu telèfon mòbil, el document que els fotògrafs han posat a la llum. Aquests papers de consum intern de l'executiu espanyol revelarien que el govern de Sánchez està envoltat de diferents polèmiques, com la de Pegasus, i que els estan afectant de cara a les futures eleccions andaluses. En canvi, de cara a la galeria, la ministra de Justícia, Pilar Llop, avui ha volgut passar pàgina respecte a l'espionatge: "La gent ja ha superat això de Pegasus. Jo crec que és que ni ho entenen". La titular de Justícia ha apuntat que Sánchez va donar les "explicacions oportunes" en comparèixer la setmana passada en el Congrés dels Diputats "en un exercici de transparència i maduresa democràtica". En aquest sentit, Llop ha assenyalat que els ciutadans, més que per Pegasus o el CatalanGate, estan "preocupats" pel cistell de la compra, la factura de la llum, el treball o el que sigui menys el que realment han revelat que preocupa el govern espanyol

Falta d'inversions a Catalunya

D'altra banda, el govern espanyol s'ha excusat de la falta d'inversions a Catalunya amb una desimboltura admirable. S'ha escudat en la pandèmia, en la covid. La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, ha argumentat que la Moncloa ha tingut "dos anys molt difícils" en què "s'ha aturat el món" i aquest fet "ha tingut una repercussió en les inversions públiques de totes les administracions". Segons la portaveu socialista, el baix volum d'execució del 2021 contrasta amb el del 2022, en què "Catalunya està liderant les inversions amb 185 milions d'euros en inversions executats al primer trimestre, un 60% més" que l'any passat. El govern espanyol ha recordat que tot i aquest infrafinançament, "hi ha una realitat incontestable en la relació d'aquest govern amb les comunitats autònomes" que és "la importància que ha donat a la cogovernança i l'impuls de les relacions bilaterals amb Catalunya i altres comunitats autònomes".