El diari econòmic alemany Handelsblatt ha carregat contra la forma com s'ha fet el confinament de la regió de Madrid, ordenada pel govern de Pedro Sánchez, perquè creu que no dona resultats. I ho atribueix al fet que la mesura ha acabat només en això, en un confinament perimetral. El diari acusa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, d'haver-se quedat a mitges amb la mesura i d'originar una situació enverinada perquè Madrid després ha intentat rebaixar les dades de contagis fent menys proves.

"Després que la regió de Madrid ha tingut la taxa de contagis més alta d'Europa durant setmanes, des de principis d'octubre la capital i 8 localitats perifèriques han estat aïllades de la resta del país. No obstant això, aquest exemple ha mostrat que un tancament perimetral per si sol no garanteix lluitar contra la Covid. El resultat del tancament és controvertit", indica el diari.

"L'exemple de Madrid demostra que el tancament no serveix de gaire si no s'acompanya de controls estrictes a autopistes, estacions de tren, i aeroports, i amb proves de PCR massives, a més de teletreball obligatori quan sigui possible, i regulacions de quarantenes", assenyala. El diari cita un epidemiòleg de la Universitat d'Alcalá de Henares, Manuel Franco, que ha afirmat que fins i tot això és insuficient, i que cal tancar bars i restaurants com s'ha fet a Catalunya.

Handelsblatt

El cas de Madrid demostra que tancar els punts d'accés no és suficient, titula Handelsblatt

Handelsblatt posa com a exemple que dins de la regió de Madrid "la vida quotidiana segueix normalment". "Els 3,2 milions d'habitants es poden moure amb llibertat dins dels límits de la ciutat, tot i que els bars i restaurants només obren fins a les 23 hores, i s'han d'assegurar que els clients mantinguin la distància i que no siguin més de 6 persones en una taula", apunta. Recorda que això no té res a veure amb el confinament de la primera onada de la pandèmia, quan a tot l'Estat s'impedia als ciutadans sortir de casa, i només podia anar a comprar, al metge o, en serveis essencials, a treballar.

Segons el diari, el confinament de Madrid tampoc funciona per "manca de control". "Encara que se suposa que 7.000 policies i militars vigilen les entrades i sortides de la ciutat, a la pràctica sovint no se'ls veu. I hi ha persones que diuen que han viatjat des de Madrid sense cap problema, enmig del suposat bloqueig", apunta.

Un altre problema és que les dades respecte a Madrid "no són fiables", perquè amb la tensió política entre la comunitat de Madrid i el govern espanyol s'estan utilitzant políticament. "Com que el govern regional s'havia resistit al tancament complet, amb el clima polític caldejat ara ha aparegut la sospita que simplement fan menys proves per reduir el nombre d'infeccions", indica. Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, les proves han baixat un 40%, però segons Madrid és perquè ara fan proves d'antígens.