L’exconseller empresonat per l’1-O Quim Forn s’ha mostrat partidari que Carles Puigdemont encapçali “de manera simbòlica” la llista de Junts per Barcelona al Parlament en les pròximes eleccions. L’endemà de les primàries de la formació en què la diputada al Congrés Laura Borràs va sortir vencedora, l’exconseller ha celebrat els resultats i ha destacat que Junts ha estat “l’únic partit que ha fet unes primàries reals”. 

Al seu entendre, s’hauria d’explicar a la ciutadania que Borràs serà la candidata efectiva a la Generalitat, però ha defensat que la figura de Puigdemont continuï al capdavant de la llista com a símbol del seu lideratge.  “Puigdemont ha de seguir internacionalitzant la causa catalana i és indiscutible que lidera les diferents sensibilitats que hi ha al partit. Però això ho ha de decidir ell i en els pròxims dies ho farà”, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio durant un permís penitenciari després de 1.104 nits entre reixes.

Forn, crític amb l’independentisme

Sobre l’endemà del 14-F, l’exconseller ha estat molt dur amb les formacions independentistes, que diu que l’han decebut, i ha demanat que “es basteixin ponts i no es repeteixin errors”. “Hem de ser prou intel·ligents per marcar una estratègia comuna el 15 de febrer, perquè si no, l’independentisme es debilitarà.  Estic molt preocupat i a vegades tinc dubtes sobre si l’independentisme tornarà a guanyar i si no ho fa, em decebrà molt. Tothom va a la seva. Ens separa un excés de partidisme i personalisme”, ha lamentat.

Sense esperances en el tercer grau

Forn, condemnat a deu anys i mig de presó, s’ha mostrat molt desesperançat amb la seva resolució del Suprem sobre el tercer grau que ha d’arribar previsiblement aquesta setmana. Segons ha explicat, ni ell ni cap dels presos polítics té “expectatives” i ha relatat la duresa que suposa estar empresonat:  “Ens queda una condemna molt llarga. La gent s'acaba acostumant a la cel·la perquè te l'has de fer teva. A sobre, ara només podem rebre les visites dels advocats i les visites de familiars i amics només poden ser amb vidres pel coronavirus”.

Fonts del Tribunal Suprem justifiquen el retard d'aquesta decisió perquè s'han de resoldre 30 recursos i "porta el seu temps". La decisió s'espera per la setmana que ve.

En aquests moments, només l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa gaudeixen del tercer grau penitenciari. El jutge de vigilància penitenciària va decidir mantenir-lo a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem. En canvi, la jutge de la presó de Lledoners va suspendre el 28 de juliol el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En retirar-los el 100.2,  els presos van deixar de sortir del centre penitenciari per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. 

L'única solució: l'amnistia

Per tot això, l'exconseller ha revindicat, un cop més, que l'única sortida, al seu entendre, és l'amnistia, i ha assegurat que no demanarà l'indult. Tot i així, ha admès que l'acceptaria per tal de sortir de la presó.