La Sala Penal del Tribunal Suprem s'ha reunit aquest dijous per estudiar els recursos de la Fiscalia i dels presos independentistes sobre l'aplicació del tercer grau penitenciari i l'article 100.2 del reglament penitenciari.

La reunió de prop de quatre hores ha acabat sense pendre cap decisió. Al matí ja s'avançava que no es coneixeria el resultat fins la setmana que ve. Un cop acabada la reunió, però, els magistrats ni tant sols han decidit res.

Fonts del Tribunal Suprem expliquen que és que s'han de resoldre 30 recursos i porta el seu temps. La decisió s'espera per la setmana que ve.

Sobre la taula, entre altres, els recursos que la Fiscalia va presentar a principis de novembre contra el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa. També els del ministeri fiscal contra la decisió del jutjat de vigilància penitenciària d'avalar el tercer grau que la Generalitat va concedir als set presos de Lledoners, que en aquest cas va quedar suspès mentre no resolia el Suprem.

Només Bassa i Forcadell tenen el tercer grau

En aquests moments, només l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa gaudeixen del tercer grau penitenciari. El jutge de vigilància penitenciària va decidir mantenir-lo a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem. En canvi, la jutge de la presó de Lledoners va suspendre el 28 de juliol el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En retirar-los el 100.2,  els presos van deixar de sortir del centre penitenciari per anar a treballar o fer tasques de voluntariat.

La Fiscalia del Tribunal Suprem va recórrer el passat mes d'agost davant l'alt tribunal el tercer grau que la jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va avalar a l'exvicepresident, Oriol Junqueras; els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn; l'expresident de l'ANC i dirigent de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Després d'això, la jutge va deixar el tercer grau en suspens fins que el Suprem resolgués de manera definitiva la concessió d'aquesta classificació, de manera que aquests set condemnats no han pogut sortir de la presó.