L'homenatge al conseller Quim Forn davant de la presó de Lledoners s'ha convertit en l'acte més massiu dels convocats amb motiu del primer aniversari dels atemptats del 17-A. Malgrat la pluja, que només ha atorgat breus moments de treva, centenars de persones s'han desplaçat amb cotxes i autocars, fins i tot amb tractors, a la presó de Lledoners. No s'ha donat xifra d'assistents, tot i que es calcula en uns milers els manifestants que s'han arribat a concentrar.

L'acte ha començat amb una hora de retard, després que el president, Quim Torra, i els membres del Govern que l'acompanyaven, entre els quals el vicepresident, Pere Aragonès, s'han reunit amb Forn i la resta de presos al centre penitenciari, i un cop s'han superat les dificultats per permetre que tots els qui havien d'intervenir aconseguissin arribar.

Quan han començat els parlaments, els concentrats feia hores que cridaven consignes a favor de la independència i la llibertat dels presos, mentre la pluja queia, en alguns moments, amb molta intensitat. La convocatòria s'ha acabat convertint en una demostració de força de l'independentisme i així ho han subratllat les intervencions. "No esteu sols", ha estat un dels lemes més repetit, però al seu costat també se sentia una reclamació a les forces independentistes: "unitat".

"Estimats amics, gràcies per mullar-vos. Gràcies per mullar-vos cada dia, pels drets nacionals, pels drets humans, pel dret a l'autodeterminació i per la independència de Catalunya", ha arrencat Torra després de recórrer la primera línia dels assistents amb salutacions.

Amb el president i el vicepresident eren a Lledoners les conselleres Elsa Artadi, Alba Vergés i Miquel Buch, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, la número dos del PDeCAT, Míriam Nogueras, i el diputat d'ERC a Madrid, Joan Tardà, entre d'altres.

IMG 4324

'Atacar aquest Estat injust'

El president ha recollit unes paraules del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, per assegurar: "Nosaltres no ens anem a defensar, anem a atacar aquest Estat injust". "No ens hem de defensar de res perquè Europa ens ha donat la raó. Si Europa jutja una cosa i Espanya jutja la contrària, qui té el problema?", ha interrogat.

Al llarg de la intervenció, el president ha reclamat iniciar una "marxa pels drets socials, civils i politics d'aquest país" fins a fer efectiva la República. "No ens aturarem", ha garantit, mentre els presents responien amb un "ni un pas enrere".

IMG 4336

Acompanyat del vicepresident i diferents membres del Govern, ha assegurat que aquest és un compromís de l'executiu i que no s'aturarà fins que els presos siguin lliures i el poble de Catalunya "sigui lliure també".

L'esposa de Quim Forn, Laura Masvidal, que ha intervingut en nom de l'Associació Catalana de Drets Civils, s'ha convertit en una de les protagonistes de l'acte. Torra l'ha situat com a símbol de tots els que estan sent perseguits, mentre que el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, l'ha posat com a exemple de la força de tots els familiars dels presos.

De la seva banda, Masvidal, ha denunciat un cop més la vulneració de drets civils que estan patint els presos i ha explicat que també dins la presó s'ha fet un homenatge a les víctimes dels atemptats. L'esposa de Forn, visiblement emocionada, ha mostrat una samarreta signada per presos i funcionaris que li han regalat al conseller.

De fet, per a Mauri, el de Lledoners ha estat l'autèntic homenatge a les víctimes del 17-A i no el que s'ha celebrat aquest matí a Barcelona.

Avís de Paluzie als Mossos

La responsable de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que amb la resposta davant l'atemptat del 17-A Catalunya es va "sentir Estat", però això no li ha impedit retreure als Mossos que aquest vespre haguessin intentat retirar la pancarta contrària al Felip VI penjada a la plaça Catalunya i ha reclamat que recuperin els seu paper de garants de la llibertat d'expressió. 

"Hi ha hagut moments aquesta nit en què això no ha estat així. Confiem que el Govern prendrà nota i resoldrà els problemes que s'hagin pogut presentar. Nosaltres som aquí per ajudar. Necessitem aquella comunió de l'1-O, necessitem cossos exemplars però garantint sempre els drets i les lliberats", ha reclamat.

L'acte l'ha obert el president de l'AMI, Josep Maria Cervera, que ha subratllat el paper dels Mossos el 17-A i ha reclamat respostes davant les múltiples incògnites que encara es mantenen en relació als atemptats. Prèviament s'ha llegit un manifest de suport al conseller i als Mossos.

També el major Trapero, Josep Lluís Trapero, ha estat recordat en els discursos, entre d'altres el de la bombera Patrícia Nubiola, mentre que un grup d'advocats progressistes amb togues han desplegat una pancarta reclamant democràcia i justícia.

WhatsApp Image 2018 08 17 at 21.14.57

En acabar l'acte, una part dels assistents han continuat cridant consignes de suport als presos confiant que es puguin sentir dins del centre. A aquella hora, la pluja ja havia acabat.

tractor lledoners 17A ML