El Govern vol reunir la Junta de Seguretat per decidir l'actuació de la policia en el referèndum del proper diumenge. El conseller de l'Interior, Joaquim Forn, ha exigit que "qualsevol decisió que s'hagi de prendre", la prengui aquest organisme.

En una entrevista a El Món a RAC1, el conseller ha recordat que la Junta de Seguretat és l'òrgan competent per la presa de decisions, i no la Fiscalia, que ahir va ordenar als Mossos que precintin els locals de votació.

Posar els Mossos "contra els catalans"

Forn ha qualificat la petició de precintar els recintes com una "aberració" que, tal com ha anunciat el conseller, serà recorreguda pel Govern. En paral·lel, ha titllat el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, com "un peó del govern espanyol" que "s'atribueix funcions que no té" i que, a més, "no té cap prestigi".

Segons el conseller, la darrera decisió de la Fiscalia, que implica directament a la policia catalana, s'ha produït perquè l'Estat "no ha suportat" el paper de "policia d'Estat que han demostrat els Mossos". Per això, apunta ara a una intenció del govern espanyol de posar el cos català "en contra dels catalans".

Reunió de la Junta de Seguretat

El conseller ha demanat que es reuneixi la Junta de Seguretat davant l'1-O, tot després de veure les darreres decisions de la Fiscalia per a impedir la convocatòria del proper diumenge.

La Junta de Seguretat de Catalunya és un organisme composat, per parts iguals, entre la Generalitat i l'Estat i està presidida pel president de la Generalitat. Hi acudeixen el conseller d'Interior, el secretari general del departament d'Interior, el director general de la Policia i la persona titular de l'Assessoria Jurídica del Departament d'Interior.

"Volen tensionar l'1-O"

Sobre la possibilitat que l'actuació policial de l'1-O pugui desencadenar desordre públic, Forn ha assegurat que hi ha una intenció en el govern espanyol de "tensionar" el dia de la votació perquè "la reacció de la ciutadania no sigui pacífica". Davant aquesta possibilitat, el conseller ha demanat que "no es caigui en el parany de l'Estat".

El conseller ha apuntat que la policia espanyola "ve a alterar l'ordre públic", en la mateixa línia que es van mostrar preocupats els Mossos i aquest matí també l'expresident de la Generalitat, Artur Mas