Quan falten unes hores per a un ple decisiu, en què s'activarà el camí de la independència, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha deixat clares quines són les línies d'acció del Govern i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El responsable d'Interior ha assegurat que la DUI "és una opció" pel president, encara que ha insistit que esperaran "fins a l'últim segon" una oferta de diàleg per part del govern espanyol.

En una entrevista a 8TV, Forn ha indicat que Puigdemont està preparant la seva intervenció en el ple de demà sobre la base de "diverses dades", com el resultat del referèndum de l'1-O, però també la "repressió policial" per evitar aquesta votació, les concentracions ciutadanes per demanar "més democràcia i respecte a la llibertat", l'aposta per la mediació i la fugida d'empreses de Catalunya.

"Hi ha diversos elements que s'hauran de valorar per a prendre decisions, hi ha moltes variables, no només el resultat electoral (de l'1-O)", ha indicat Forn, que davant la pregunta de si la DUI és "l'única opció" ha contestat: "És una opció".

Obert al diàleg

Segons Forn, si demà Puigdemont rebés una proposta ferma de diàleg per part del Govern a les cinc de la tarda, una hora abans de la seva compareixença al Parlament, estaria "encantat de la vida" i l'escoltaria, tot i que ha lamentat que, fins ara, el Govern ha replicat als "gestos" de la Generalitat a favor d'una mediació amb amenaces d'aplicar l'article 155 de la Constitució.

Forn, que ha al·legat que "el discurs de la por" no pot decidir les polítiques de la Generalitat, ha insistit que encara hi ha marge per a un "últim intent per reconduir la situació" i plantejar una última via de diàleg. "Sempre he cregut en això, fins a l'últim segon, estem amb moltes ganes d'escoltar (una proposta de diàleg). Estaríem encantats de la vida, però per ara no hi ha resposta (per part de govern espanyol), només amenaces i repressió", ha indicat

Amb els Mossos

El conseller d'Interior ha assegurat que el Govern està "ferit" perquè s'ha sentit "burlat" amb la celebració del referèndum de l'1-O i, davant d'això, ha optat per la "línia dura" i la "venjança" a través d' la "repressió policial" i facilitant la marxa d'entitats bancàries i empreses de Catalunya.

Sobre el paper dels Mossos d'Esquadra, Forn ha negat actuessin amb "passivitat" durant la jornada de l'1-O. El conseller ha assegurat que van tancar més col·legis electorals que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, sense causar cap ferit, i ha subratllat que els agents de la policia catalana van complir les ordres judicials exercint "amb proporcionalitat".

El conseller ha estat molt crític amb Diego Pérez dels Cobos, càrrec de la Secretaria d'Estat d'Interior que comandava el dispositiu policial de l'1-O, de qui ha afirmat que té "un origen falangista" i que es "va oferir com a voluntari" durant el cop d'Estat del 23-F, pel que entén que els seus "valors democràtics" són "sospitosos".

Forn ha denunciat que hi va haver "consignes polítiques" per part del ministeri d'Interior perquè la Policia Nacional i la Guàrdia Civil actuaran en alguns punts sensibles durant l'1-O, com el col·legi en el qual tenia previst votar Puigdemont, i ha assenyalat que quan els Mossos el van indicar a dels Cobos que actuarien amb "proporcionalitat", aquest va replicar que "per sobre de tot" estava "el compliment de la llei".