El cap de llista de JxCat per a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha afirmat aquest dissabte, des de la presó de Soto de Reial (Madrid), que està preparat per ser alcalde i si guanya defensarà "els seus drets polítics" per ser elegit alcalde de la ciutat. Si no el "deixen" ha assegurat que qui assumirà la responsabilitat serà la número dos, Elsa Artadi.  "Artadi serà una gran alcaldessa si a mi no em deixen ser escollit", ha assegurat .

Joaquim Forn ha enviat aquest dissabte un missatge des de la presó que ha llegit Artadi en la presentació de les cent mesures que proposa la candidatura per la ciutat.

El candidat ha lamentat que encara no hagi pogut participar en la campanya electorals del 16-M després que aquest dijous la Junta Electoral Central (JEC) el negués participar en una roda de premsa a l'ACN. En qualsevol cas, ha confiat en poder entrar en campanya per videoconferència "la setmana que ve" i ha alertat; "Si una cosa hem demostrat és que som els que lluitem fins al final i no ens rendim".

Forn afirma a la seva carta que JxCat té l'"oportunitat de guanyar" en aquestes eleccions municipas i ha assegurat que està "preparat" per ser alcalde. "Si guanyem les eleccions, defensaré els meus drets polítics i el 15 de juny m'oferiré per ser alcalde. Ara bé, amb la mateixa determinació i contundència, també us dic que si no em deixen ser alcalde, Artadi serà una gran alcaldessa", ha afirmat Forn. 

Artadi ha començat aquesta roda premsa llegint la carta del conseller i ha assegurat que mai "podran silenciar-lo perquè on no arribi ell arribarem nosaltres". D'aquesta manera ha exposat el programa de la formació per la capital catalana, juntament amb la número 3, Neus Munté, el número 4, l'exsocialista Ferran Mascarell, i la número 8, Pilar Calvo.

Un salari mínim de ciutat de 1200 euros

 Artadi ha reivindicat un salari mínim per a la ciutat de 1200 euros. "No pot ser que comuns, Podemos i ICV estiguin contents perquè han pujat el salari mínim a 900 euros", ha criticat Artadi, qui ha assegurat que "a Barcelona no es pot viure amb això". "Barcelona genera prou riquesa per tenir salaris mínims més dignes", ha reivindicat. Per últim sobre aquest tema, Artadi ha recordat que el 2015 "ja hi havia un acord amb sindicats i patronals per establir un salari mínim de 1200 euros. Fins i tot és una cosa que el Parlament ha votat diversos cops".

Objectiu: la innovació ecològica

Tots els candidats presents en aquesta presentació han insistit en la idea de convertir Barcelona en "una ciutat energèticament autosuficient a través de les energies renovables". Una proposta llançada per la mateixa Artadi en aquest sentit ha estat la de desenvolupar el primer barri d'emissió zero, i ha criticat la 'superilla' del Poblenou impulsada pel govern d'Ada Colau. "El que no farem serà fer experiments estranys sense avisar ni arribar a consensos amb els veïns", ha apuntat.

Mobilitat eficient

Artadi també ha criticat l'actual sistema de mobilitat de la ciutat i ha lamentat que "encara anem amb T-10 de paper". Així doncs, la número 2 de JxCat ha proposat fer una aplicació mòbil on estiguin integrades des dels serveis de transport públic com el metro, l'autobús i el bicing fins a serveis d'empreses privades que es basen en compartir cotxes i motocicletes. 

Pla abolicionista

La candidatura que encapçalen Forn i Artadi també aposta perquè Barcelona aculli anualment un congrés mundial de la democràcia, un pla de xoc contra la "venda il·legal", un pla abolicionista de l'explotació sexual i la prostitució, i un altre pla per a incloure la perspectiva LGTBI a la xarxa municipal de residencies de gent gran amb la formació específica del personal sanitari.

Contraris a la unió dels tramvies

Finalment, Artadi aposta per la línia del bus D-30 per unir la Diagonal de manera "enèrgicament i econòmicament eficient, sostenible, amb emissions zero", i no a través de la unió dels tramvies. La número 2 de JxCat considera que aquesta proposta es podria posar en marxa "demà mateix" si hi hagués "voluntat política".