El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Joaquim Forn ha acusat el govern espanyol d'optar per l'"obscurantisme" envers els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. En una entrevista a l''Ara', Forn ha demanat a l'Estat que treballi per esclarir els fets i ha retret al PSOE, el PP i Cs que es neguin a crear una comissió d'investigació al Congrés. "No m'agraden les teories conspiratòries ni tampoc en faig ús, perquè em semblaria salvatge, però la millor manera de lluitar-hi en contra és través de la transparència", ha insistit l'exconseller, que ha dit que les informacions publicades a 'Público' sobre la relació de l'imam de Ripoll i el CNI "no es poden quedar al calaix".

"Avui sabem que Es-Satty va ser fitxat pel CNI l'any 2014 a canvi de no ser deportat i que el van ajudar a ser imam de Ripoll", ha afirmat Forn, que també ha subratllat que els serveis secrets espanyols no van comunicar-ho als Mossos d'Esquadra.

D'altra banda, ha expressat que a la conselleria d'Interior hi ha la voluntat de refer la confiança i col·laboració entre els cossos policials que van intervenir el 17-A. "Sempre s'ha tingut clar que la lluita antiterrorista és una prioritat i que només des de la confiança i la col·laboració es pot treballar amb eficàcia", ha afegit Forn.

Paper “testimonial” de l’Estat

A part, l'exconseller d'Interior ha assegurat que al govern espanyol no li va agradar que el paper de l'Estat fos "testimonial" durant l'actuació policial posterior als atemptats. "Sempre he dit que a alguns membres del govern espanyol no els va agradar no només l'acció diligent dels Mossos, sinó la capacitat de reacció que va tenir el govern de Catalunya", ha remarcat Forn, que ha afirmat que es va adonar d'això després de la reunió celebrada a la conselleria d'Interior amb Carles Puigdemont i Mariano Rajoy.

Per a Forn, aquella trobada va evidenciar que el president espanyol volia "portar la veu cantant", malgrat que "tota la investigació i el dispositiu policial s'estava coordinant i desplegant des de Catalunya". "S'ho van prendre com una ofensa i es va notar, sobretot es veia la incomoditat en la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría", ha relatat l'exconseller d'Interior.