L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha publicat un article al diari El País en el qual planteja la seva proposta per "solucionar el conflicte català". Al seu entendre, el que cal és "un referèndum vinculant i acordat entre l'estat espanyol i les institucions catalanes". Mas considera que aquesta votació "ha d'incloure dues propostes": per una banda, la independència per part del sobiranisme català i, per l'altra, la proposta de millora de l'autogovern de l'Estat espanyol.

En aquest sentit, els termes en què planteja aquest referèndum l'expresident català són "dues preguntes i amb dues formes diferents d'implementar les respostes". En aquest punt, Mas desenvolupa més el seu plantejament i apunta que, des del seu punt de vista, si "guanyés l'opció de millora de l'autogovern, s'hauria d'implementar de forma immediata el resultat, ja que no requeriria cap modificació del marc legal".

En el cas que s'imposés l'opció de la independència, Artur Mas creu que s'hauria de concedir al resultat "un valor polític" i que existís un "compromís per part de l'estat espanyol de promoure els canvis necessaris en l'àmbit legislatiu per poder implementar el resultat de manera legal i acordada".

L'amnistia per "començar de nou"

Respecte als indults que va concedir aquest dimarts el govern espanyol als nou presos polítics, l'expresident de la Generalitat afirma que "és una bona notícia", però que simplement es tracta d'un "pegat" que queda "molt lluny" de ser la solució al conflicte polític català. Mas entén que aquesta mesura és "un alleujament per a la situació personal i familiar" dels presos i que és un "gest de distensió", però apunta a "l'anul·lació dels delictes" com "l'inici d'una solució al conflicte".

En aquesta línia, Artur Mas expressa que "només l'amnistia permetria posar el comptador a zero" i que aquesta serviria per "poder començar de nou". De fet, l'expresident recorda que, tot i els indults, "encara hi ha més de 3.000 represaliats de la causa sobiranista que seguiran patint les conseqüències de la persecució de l'Estat".

Des de la perspectiva de Mas, amb els indults es fa "un pas endavant que alleugereix el dolor", però que "cal seguir treballant per arribar a la solució definitiva". Subratlla el president que, "encara que a alguns els pesi, la societat catalana, amb una majoria independentista al Parlament, no deixarà refredar les seves conviccions" d'avui per demà. També insisteix que el conflicte "s'ha de resoldre des de la política".

 

Imatge principal: Artur Mas, expresident de la Generalitat, en una foto d'arxiu. ACN.