L'expresidenta del Parlament a la presó de Mas d'Enric, Carme Forcadell, ha insistit que la violència que s'ha viscut aquests dies a Catalunya s'ha de condemnar "enèrgicament, sense pal·liatius i ràpid". En una conversa amb Mònica Terribas a Catalunya Ràdio, la primera vegada que Forcadell parla des que va ser empresonada, ha assegurat que no va plorar quan va conéixer la sentència, sinó quan va veure "escenes de violència en les nostres ciutats".

"Això no som nosaltres, no sé què passa, vaig pensar", declara Forcadell que també ha destacat que es desesperava veient les protestes d'aquesta setmana, sobretot a Barcelona. "La gent, pensi el que pensi, té dret a sortir de casa sense que li cremin el cotxe o sense tenir por quan porta les seves criatures a l'escola", considera l'expresidenta del Parlament.

"No em reconec en els cotxes cremats. Mai de la vida té justificació. Mai. La història ha triomfat amb moviments pacífics, de desobediència civil pacífica, més que no pas amb moviments violents", ha indicat Forcadell que fa una crida a la calma, tot i la duresa de la sentència, i a "fer una reflexió profunda i dissenyar un futur". "Si no ens calmem, aquesta lectura no la podem fer i hem de continuar endavant", ha avisat.

"La condemna és per ser presidenta de l'ANC, no sóc aquí pels plens del 6 i el 7 de setembre"

Pel que fa a la sentència, Forcadell lamenta que el judici no hagi servit de res. "No calia fer-lo: ens hauríem estalviat despesa i patiment", explica. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que ha estat condemnada no per ser presidenta del Parlament, sinó per ser presidenta de l'ANC i haver muntat les manifestacions independentistes massives dels anys 2012, 2013 i 2014. "En els plens del 6 i el 7 no es van vulnerar els drets de ningú, tothom es va poder expressar i no es va conculcar cap dret", defensa.

Forcadell ha subratllat que la sentència és una "restricció de drets fonamentals" i que "conté les mateixes falsedats que l'escrit de fiscalia i la fase d'instrucció". "A mi em condemnen també pel full de ruta del 2015. Tenir un projecte polític per la independència és argumentació de la sentència", exclama.

Forcadell creu que els presos polítics no poden estar al centre ni ser moneda de canvi. I ara, segons ha dit, és moment de pensar racionalment perquè "les emocions no deixen raonar bé".

Pel que fa a l'ANC, l'expresidenta de l'entitat creu que ha de tornar als seus orígens i no ha de fer política ni convertir-se en un partit polític. Segons Forcadell, ha de tornar a ser un "espai on confluïen persones d'idees absolutament diverses que compartien la defensa del dret d'autodeterminació, d'una manera unitària, en un moment en què es demanava unitat als partits".