La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit que “ens hem de plantar com a país” davant les suspensions que el Tribunal Constitucional imposa al debat al Parlament de Catalunya. Forcadell ha equiparat les prohibicions a la comissió del Procés Constituent i al seu debat a la limitació de la llibertat d’expressió i la censura als mitjans de comunicació i s'ha preguntat si l'Estat vol que el Parlament s'autocensuri.

“No podem permetre la censura a la premsa ni tampoc als representants de la ciutadania ni a les seves institucions. Al Parlament s'ha de poder parlar i debatre de tot”, ha reblat.

Forcadell ha intervingut al Fòrum del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, a la Pedrera de Barcelona, que ha celebrat aquest dimecres la seva 30a sessió. L'ha presentat Roger Loppacher, president del CAC (a la foto amb Forcadell).

Les suspensions del Constitucional, ha afegit la presidenta, no són només “un atac al sistema parlamentari", sinó també "als drets polítics de tota la ciutadania. L’Estat prova així que vol coartar la llibertat dels diputats”.

Forcadell, molt contundent, s’ha preguntat si l’Estat “pretén que la Mesa faci una censura prèvia de la feina dels diputats? Pretenen portar-nos a l'autocensura? Voldrien que es deixés de debatre d'allò que els molesta. Ens hem de plantar com a país. Els mitjans i els seus professionals han de ser lliures; el Parlament també. No ens podem permetre perdre aquesta lluita, que està a les nostres mans. Depèn de la nostra fermesa”.

El Parlament al centre

En l'arrencada de la seva intervenció, la presidenta ha parlat de les relacions entre Parlament i mèdia i ha recordat, amb picardia, que "la pèrdua de majories [absolutes] ha transformat el Parlament de centre simbòlic a centre real de la vida política catalana". De fet, la concentració de periodistes que abans era habitual a les dependències del Govern s'ha traslladat al Palau del Parlament, a la Ciutadella.

Forcadell ha insistit als periodistes: "Que preguntin, que vagin més enllà del discurs preparat dels representants polítics. És legítim voler influir en la vida política [des dels mitjans] però no s'hi val tot. Cal mantenir els criteris de veracitat i ètica periodística". Immediatament, mirant en l'altra direcció, ha demanat als partits "que no els manipulin [als periodistes]" i ha posat com a "exemple de pèssima practica" de tot plegat la cobertura que alguns mèdia han fet de les converses entre el ministre Fernández Díaz i l'exdirector d'Antifrau Daniel de Alfonso.

Mals de la urgència

També ha advertit que la pressa i la urgència actuals fan que "vivim en l'oblit permanent i immediat del que és notícia. No ens aturem en la seva conclusió, en els seus efectes. Rebem un munt d'informació incomplerta. No hi ha temps per reflexionar ni gaire espai per l'argumentació sòlida ni per preguntar-nos pels perquès". Ha posat com a exemple, sense dir noms, "alguns partits que es presenten per fixar posició" sobre propostes legals que es debaten al Parlament "sense haver-se llegit els papers".

Per la Presidenta, tot plegat fa que "mantenim l'atenció però hi surt perdent la cultura política del país. Alimentem el caràcter efímer i poc sòlid del debat polític". A més, aquest ambient de pressa "posa una pressió innecesària a la vida política, dificulta la negociació, el debat i l'acord. La política demana més flexibilitat i no enrocar-rse en la dinàmica govern-oposició".

Ha recordat que la crisi econòmica i la crisi del sector han deixat els "els mitjans sobrevivents en situació vulnerable i amb dificultats per mantenir la seva independència". Malgrat tot, "amb la seva fermesa preserven la salut democràtica del país", ha dit, abans de demanar "un periodisme de servei públic amb rigor i veracitat".