L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat aquest dissabte que el referèndum d'autodeterminació "hauria de ser irrenunciable" a la taula de diàleg perquè genera "un gran consens". En una entrevista a RAC1, Forcadell també diu que "la fi de la repressió ha de ser un tema clau", però avisa que la seva finalitat és la "por" i que els presos estan "afectats emocionalment" i la seva visió "sempre serà esbiaixada". "El prioritari és la defensa del referèndum, el que sigui bo pel país també ho serà per a nosaltres", afirma. Sobre les eleccions, Forcadell aposta per no demorar-les "gaire" i avisa que JxCat i ERC "s'hauran d'acabar entenent encara que sigui difícil".

De fet, l'expresidenta del Parlament veu "molt i molt difícil un pacte entre ERC, el PSC i els Comuns". "Amb els comuns sempre ha costat trobar un pacte estable, i el PSC no deixa de ser, per molta gent, el partit del 155", assegura. Forcadell reclama que la taula de diàleg s'aprofiti i que no hi hagi cap "temptació" d'utilitzar-la com una "tàctica política" de cara als comicis. "És una oportunitat per anar molt units", diu.

Segons admet Forcadell, abans de la convocatòria de la reunió de dimecres estava "desesperada" i algun cop va arribar a "dubtar de si tots plegats volien diàleg o no". "Quan tu dius que vols diàleg, no et dediques a posar pals a les rodes", critica. Per Forcadell, la figura del mediador que volia JxCat i el president, Quim Torra, no és "imprescindible". "Un mediador existeix quan dos no volen negociar, i aquí totes dues parts volen negociar", diu.