Carme Forcadell és expresidenta del Parlament de Catalunya, però també és expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, on va ostentar-ne el càrrec entre el 2012 i el 2015, anys en que, entre d'altres Diades, es va organitzar la Via Catalana i la "V", que va reunir prop de dos milions de persones a la capital catalana. Precisament sobre la Diada ha opinat Forcadell en una entrevista aquest dimecres al matí a TV3, i més concretament sobre els organitzadors de la Diada, l'ANC. Carme Forcadell ha sentenciat que l'entitat independentista està perdent la transversalitat.

L'expresidenta del Parlament i de l'ANC ha explicat a Els Matins que aquest dilluns 11 de setembre va participar en la mobilització organitzada a Barcelona perquè creu que "amnistia i autodeterminació només es poden guanyar al carrer". Segons Forcadell, Catalunya només ha avançat com a país quan les institucions, els partits i la societat civil han anat plegats. És per això que s'ha mostrat optimista pel que fa a la participació de l'11-S d'enguany "malgrat la situació de desil·lusió que es viu des del 2017 per culpa de la repressió, encara va sortir prou gent al carrer".

L'independentisme necessita un objectiu

Forcadell té clar com s'ha de fer per acabar amb la desil·lusió de l'independentisme i assegura que és donant-li un objectiu, que ara no té, i proposa que sigui l'amnistia com a "punt de partida perquè la gent es torni a mobilitzar". El nostre objectiu és l'autodeterminació, però el punt de partida és l'amnistia", ha matisat.

La dirigent independentista ha estat preguntada per unes declaracions que va fer abans de la manifestació de la Diada, on va afirmar que se sent més propera a Òmnium Cultural que a l'ANC, entitat que va ser presidida per ella mateixa, i ha volgut aclarir que el que ella creu és que l'Assemblea ha perdut "la seva transversalitat". Forcadell ho ha explicat de la manera següent: "L'ANC va néixer amb l'objectiu de ser transversal, abans hi havia militants de tots els partits i persones de totes les sensibilitats, aquesta transversalitat ja no hi és i caldria recuperar-la". Segons Forcadell, l'ANC es va crear com a òrgan de pressió, però ha apuntat que "una cosa és pressionar el Govern i els partits, i l'altra, la negociació real".

La llista cívica

Durant la seva intervenció a la mobilització per la Diada de dilluns, l'actual presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va tornar a brandar la possibilitat de presentar una llista cívica als pròxims comicis catalans. La dirigent independentista va recordar que a les darreres eleccions es va obtenir un 52% de vots a formacions partidàries d'una Catalunya independent i va considerar que "ha arribat el moment de complir la paraula i fer confiança al que van dir". A Forcadell, la idea li sembla un error. Així de clar ho ha dit, argumentant que "ja es va intentar una cosa semblant amb Junts pel Sí, que no era el mateix que proposa Feliu, però sí un intent". L'expresidenta ha recordat que en aquella ocasió no es va aconseguir una majoria absoluta i que també es va provar en unes municipals de fer llistes cíviques de l'ANC, una idea que tampoc no va reeixir, ja que no van aconseguir regidors. "Fer una llista els convertirà en un partit polític més i això restarà vots als altres partits independentistes", ha conclòs Forcadell.