Ni el Tribunal Constitucional, ni el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ni la Fiscalia podran intervenir en els debats del Parlament de Catalunya. Així ho ha assegurat la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, després de rebre aquest dimarts la querella de la Fiscalia admesa a tràmit pel TSJC. Ha comparegut juntament amb Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. “Cap tribunal decidirà el futur d’aquest país, sinó que el decidiran els seus ciutadans a les urnes”, ha defensat. No obstant això, els termes més contundents els ha fet servir Nuet, que ha denunciat que "pretenen acabar amb nosaltres".

Forcadell ho ha considerat un “fet insòlit” i, en nom de tots els membres sobiranistes de la Mesa, ha advertit que es negaran “a convertir-nos en censors d’un govern que és incapaç de resoldre els problemes polítics”. La presidenta del Parlament ha denunciat que “volen que la Mesa del Parlament s’autocensuri i faci de Tribunal Constitucional en miniatura”. Ha defensat “la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats”, enfront dels qui el volen “coartar”.

“Forma part de l’escalada del govern espanyol per aturar l’1 d’octubre”, ha afirmat Carme Forcadell. Ha destacat el fet que la Fiscalia inclogués en la seva querella el delicte de malversació de fons públics (que contemplava penes de presó), que finalment no ha estat inclòs pel TSJC en la seva admissió a tràmit. “Només buscava penes de presó per permetre un debat”, ha criticat.

Justament això és el que ha portat a Joan Josep Nuet, membre de la Mesa per Catalunya Sí Que es Pot, a denunciar que “no es volia res més que destrossar les nostres vides”. En aquest sentit, Nuet ha justificat que “saben que les nostres idees són difícils de destrossar”, i que “per això pretenen acabar amb nosaltres”. El diputat de CSQP hi ha vist “intenció de judici polític”.

Joan Josep Nuet ha destacat que es persegueixin persones que ni tan sols són independentistes ni van votar a favor de la llei del referèndum, i que han estat crítics sobre com s’ha aprovat, com en el seu cas. “El PP i els seus instruments judicials van contra tot un poble, encara que no siguem independentistes”, ha lamentat. “Davant d’això, no hi cap la indiferència. Només en el debat trobarem com a país el nostre camí”, ha conclòs.