La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reiterat que, malgrat “l’obsessió” del govern central amb totes les qüestions relacionades amb el procés i la pressió sobre els diputats sobiranistes, els diputats no faran un pas enrere. “Ens neguem a ser censors d’un govern que és incapaç de resoldre políticament els reptes polítics”, ha afirmat Forcadell.

Forcadell ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa improvisada al Parlament, després que els set membres de la Mesa del Parlament han rebut, aquest matí, la notificació i advertiment del Tribunal Constitucional (TC) per l'aprovació a l'octubre d'una resolució de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP sobre un referèndum unilateral.

“Denunciem que el govern espanyol, mitjançant l’advocacia de l’Estat, pretén coartar la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats i diputades. És inconcebible que els membres de la Mesa haguem d’actuar com un tribunal constitucional i haguem de decidir sobre la constitucionalitat d’una iniciativa abans que s’hagi debatut i votat”, ha criticat.

“Fins a tal punt arriba l’obsessió del govern espanyol que ara ja pretén anul·lar les declaracions parlamentàries, que és l’equivalent a anul·lar el dret d’expressió”, ha afegit.

D’aquesta manera, la presidenta del Parlament ha reiterat que no pensa fer de "censora" ni frenar resolucions parlamentàries de signe independentista, malgrat les "intimidacions" de l'Estat.

El Govern de Mariano Rajoy, que a través de l'Advocat de l'Estat va presentar un "incident d'execució" davant el TC per denunciar que aquesta i altres resolucions independentistes contradiuen les sentències de l'alt tribunal, pretén segons Forcadell "coartar la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats".

"Malgrat els requeriments i les intimidacions, els membres de la Mesa complirem escrupolosament amb nostre deure de garantir el debat parlamentari. La nostra funció és afavorir el debat, no coartar-lo", ha tancat Forcadell.