Recordant que l'Estatut de Catalunya "emana de la Constitució espanyola", la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la vicepresidenta primera de la mesa de la cambra, Anna Simó, han insistit avui a El Món a RAC1 que estan "complint amb tota la legalitat".

Un dia després d'anar a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigades per l'aprovació de les resolucions sobre el referèndum, Forcadell ha reiterat, com ja ve fent des de fa setmanes, que "la inhabilitació de veritat no la contemplem perquè hem fet el que havíem de fer" i  ha afegit que, si no haguessin actuat així i no haguessin permès el debat, llavors "sí que seria il·legal".

Citar-les a declarar és, segons els han explicat els advocats, una manera de "vulnerar els drets dels diputats" perquè, recorden, "la feina d'un Parlament és debatre i parlar de tot" i, encara més, si el debat ja s'ha produït en els diferents grups polítics.

Èpoques passades

"Si és lícit que el president i els grups parlin del referèndum, com pot no ser-ho per donar-hi forma i permetre el debat?", s'ha qüestionat la presidenta del Parlament, al mateix temps que ha exposat que els únics límits que hi poden haver en una cambra democràtica són "el respecte als drets humans".

Aquesta situació provoca "tristesa" entre els membres de la mesa, així com per part de la ciutadania perquè, ha posat damunt la taula Forcadell, "sembla que això pertanyi a èpoques passades". La presidenta de la cambra catalana ha tornat a repetir que "el problema és intentar resoldre un problema polític judicialment" i, precisament per això, ha explicat que "la nostra feina d'aquests dies és explicar com d'estrany i anòmal és tot això".

I és que a la Unió Europea, apunten, un cas així és "inaudit" i, a més, consideren "humiliant" haver de "defensar la democràcia al segle XXI" davant la UE. Per tot plegat, han assegurat que "continuarem fent com hem fet fins ara", és a dir, "complint amb el reglament del Parlament" perquè el Tribunal Constitucional "és ben conscient que la seva feina és analitzar les lleis un cop aprovades" i no abans, quan només s'ha produït el debat.