El Tribunal Suprem (TS) ha corregit la decisió inicial de rebutjar els recursos contra els indults de l'1-O en entendre que els recurrents --entre els quals PP, Vox i Cs-- no estaven facultats per emprendre aquesta acció judicial perquè no tenien un interès legítim i, ara, ha decidit admetre'ls a tràmit, la qual cosa implica que els estudiarà per pronunciar-se sobre el fons de l'assumpte. La secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del TS ha acordat per una majoria de tres vots i dos en contra estimar els recursos de reposició contra les actuacions per les quals la mateixa secció va inadmetre els recursos contenciosos-administratius contra els reials decrets pels quals van ser indultats nou dels condemnats en la causa de l'1-O. L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que va poder sortir de la presó gràcies a aquest indult, s'ha mostrat confiada en que els indults estan ben fonamentats, ara bé, del Tribunal Suprem "ens ho esperem tot".

En declaracions a Catalunya Ràdio, la dirigent independentista ha recordat que els indults són "parcials, condicionats i reversibles" i que això ho saben des del moment que els hi van concedir. Si més no, els seus advocats li han assegurat que l'indult està ben fonamentat i que no és possible fer marxa enrere. Tot i aquests missatges de tranquil·litat que ha rebut dels experts, Forcadell no es fia del Tribunal Suprem: "Ens ho esperem tot i tenim proves, esperem que no els reverteixin però sempre vivim amb l'espasa de Dàmocles al damunt. La repressió segueix perquè la nostra lluita continua", ha exposat l'expresidenta del Parlament.

La composició del Tribunal Suprem

Darrerament hi ha hagut canvis entre els cinc membres de la sala del Tribunal Suprem i ha fet que n'hi hagi tres de conservadors i dos de progressistes (quan fa poc era al revés), és per això que Forcadell no acaba d'estar tranquil·la amb aquesta revisió dels indults. "No és normal que un tribunal s'esmeni a ell mateix, però amb aquests canvis de membres pot passar". Tot i no voler avançar escenaris sobre un possible retorn a la presó, Forcadell ha desitjat que no s'accepti la retirada dels indults i ha recordat que "aquest és un tema polític i no jurídic" i que, per tant, seria un disbarat que no s'acceptessin els indults.

La sala tercera ha estimat tots els recursos excepte el que va interposar l'entitat Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén, que es rebutja per unanimitat, segons ha informat l'alt tribunal. Amb tot, el TS ordena seguir els procediments i posposa al tràmit de sentència el pronunciament sobre la manca de legitimació dels recurrents que va plantejar l'Advocacia de l'Estat en tots els recursos. Així, la secció cinquena esmena la decisió del passat mes de gener quan, per tres vots i dos en contra, va rebutjar els set recursos contra els indults als líders independentistes condemnats per la sala penal del TS per l'1-O perquè hi apreciava manca de legitimació.

Els magistrats van dir respecte als partits que és "aclaparant" la jurisprudència que declara que "no concorre amb caràcter general" la seva legitimació activa, excepte en les actuacions "que afectin els seus drets i interessos legítims", entenent que aquest no era el cas. Malgrat aquesta negativa, els recurrents van insistir a continuar impugnant en reposició, uns recursos als quals ara la secció cinquena contesta però amb un resultat diferent.