La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha desconvocat la reunió de la Mesa prevista per dimarts a les deu del matí perquè la Cambra "s'ha dissolt", segons han explicat fonts parlamentàries.

Fins a primera hora d'aquest dilluns continuava convocada la reunió ordinària que la Mesa fa cada dimarts i que s'havia convocat abans que el president espanyol Mariano Rajoy dissolgués la Cambra i convoqués eleccions per al 21 de desembre. Però aquesta reunió ordinària ha estat desconvocada perquè la Mesa ja no existeix en tant que ha estat dissolta, fet que significa que Forcadell ha assumit l'ordre de Rajoy, segons les fonts.

Segons el reglament del Parlament, Forcadell continua sent la presidenta fins a la celebració de les eleccions i podria convocar reunions però ja no de la Mesa ordinària, sinó de la Mesa de la Diputació Permanent. La Diputació Permanent "vetlla pels poders de la Cambra" quan s'ha dissolt el Parlament i en els períodes entre sessions. Funciona com un ple reduït compost per 23 diputats.

Aquests 23 membres són els únics que en el dia d'avui mantenen la seva condició de diputats designats en proporció amb la representació del ple ordinari. La Diputació Permanent la presideix Forcadell, mentre que el vicepresident primer és José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), i la secretària primera, Anna Simó (JxSí): els tres formen la Mesa d'aquest òrgan.

Es completa amb els diputats representants dels grups, que en el cas de JxSí són Ramona Barrufet, David Bonvehí, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Marta Pascal, Irene Rigau, Marta Rovira i Roger Torrent. Per part de Cs, a la Diputació Permanent hi ha Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i Fernando de Páramo, i per part del PSC, Miquel Iceta, Eva Granados i David Pérez. Completen la llista Lluís Rabell, Marta Ribas (CatSíQueEsPot), Xavier García Albiol, Alejandro Fernández (PP) i Gabriela Serra (CUP).

Pot convocar reunions

Forcadell pot convocar reunions de la Mesa de la Diputació Permanent, però no de la Mesa ordinària, que s'ha dissolt. La presidenta ha arribat el matí d'aquest dilluns al Parlament després de la dissolució de la Cambra per part de Mariano Rajoy, com a part de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Al seu compte de Twitter, Forcadell ha escrit "continuem treballant", juntament amb un vídeo en el qual apareix arribant al Parlament.