La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat el full de ruta independentista que emana de les eleccions del 27-S. Ara bé, "sempre es pot millorar", ha respost sobre el RUI. De fet, si hi ha consens a la majoria independentista a la cambra, Forcadell s'obre a introduir-hi canvis. "Em vaig presentar per defensar un full de ruta en concret, però si hi ha consens, sempre es pot millorar i canviar; si s'arriba a un acord i hi ha una majoria parlamentària clara, es canviarà", ha pronosticat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

La consulta de l'ANC

La presidenta del Parlament també s'ha referit a la consulta que l'entitat que va presidir ha celebrat aquest cap de setmana. "Crec que és una tradició de l'Assemblea", ha defensat Forcadell sobre les demandes de l'entitat. "Les institucions ja hi estan acostumades, ja saben el paper de l'ANC, d'interpel·lar, demanar, fer, actuar, mobilitzar, s'ho prendran com sempre", ha apuntat. Ara, ha apostat per gestionar el resultat i parlar amb "els diferents actors polítics" per si teixeixen acords. La consulta interna "és un pas més" en el paper de l'entitat sobiranista, ha esgrimit.

D'altra banda, Forcadell s'ha mostrat favorable que la mobilització de l'ANC per la Diada sigui "diferent" a la d'altres anys perquè el context polític també és "diferent". Forcadell, que no ha confirmat que hi assisteixi, ha apostat per esperar que es concreti la proposta de l'entitat. "Sempre acaben anant molt bé", ha resolt.

Munté: "La unilateralitat no sempre s'entén"

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha recordat en una entrevista aquest diumenge que el referèndum unilateral d'independència (RUI) no està previst "per ara" al full de ruta de Junts pel Sí.

"Es pot modular el full de ruta? Doncs sí. [...] En podem parlar, i tant", ha apuntat la consellera sobre el RUI l'endemà que les bases de l'ANC avalessin demanar-ne un de vinculant. "Respectem la proposta i no ens tanquem a res, però és massa aviat per valorar si el RUI s'ha d'incorporar al full de ruta. Ens cal consensuar molt bé el que estem fent. I la unilateralitat a fora no sempre s'entén", ha afegit.

En aquest sentit, Munté considera que el full de ruta vigent ofereix "moltes més garanties democràtiques" i de fet dubta de si les decisions unilaterals que s'hauran de prendre "en algun moment" han de ser en forma de RUI, que té "dificultats d'ordre tècnic"