“Un atac a l’essència del sistema democràtic i a la divisió de poders de l’Estat”. Aquesta ha estat la resposta de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la possible anul·lació de la comissió d’estudi del Procés Constituent per part del Tribunal Constitucional (TC).

En un col·loqui organitzat pel Fórum Europa, Forcadell ha recordat a l’Executiu espanyol que “el Parlament té dret a crear qualsevol comissió d’estudi” perquè estan regulades pel reglament de la Cambra, després que el Govern de Rajoy hagi demanat al TC que adverteixi la presidenta del Parlament i els membres de la comissió del perill d’incórrer en un delicte.

Forcadell ha destacat l’existència d’una majoria independentista parlamentària i s’ha compromès a “defensar la sobirania de Catalunya i el mandat democràtic” sorgit de les eleccions del 27S. Tanmateix, ha reconegut la pluralitat política del Parlament i ha assegurat que respectarà aquesta “riquesa” del país.

Més enllà del procés català, la presidenta del Parlament ha incidit en els grans reptes de la propera legislatura, com la resposta a les repercussions socials de la crisi econòmica, la racionalització dels horaris per aconseguir una millor conciliació familiar, l’eradicació de la corrupció i la implementació de la transparència en l’àmbit polític, amb iniciatives com el Parlament Obert, que ha d’incentivar la participació ciutadana en la tramitació d’iniciatives parlamentàries.

Un dels altres objectius d’aquesta legislatura, segons Forcadell, és avançar en la igualtat de les dones en la política i acabar amb els “insults masclistes, ofensius o intolerables” com les que van patir les diputades de la CUP Anna Gabriel i Gabriela Serra i que van motivar un acte de protesta la setmana passada.