"Catalunya no està definida legalment, la declaració d'independència era política". Això és el que ha explicat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en una entrevista a El Món a RAC1 en motiu de l'anunci de la seva intenció de no repetir com a presidenta de la Cambra. En la mateixa línia, la presidenta ha afegit que "Catalunya és una nació" però que "tothom la pot definir com vulgui".

Carme Forcadell també ha passat per El Matí de Catalunya Ràdio, on ha explicat en quin moment va decidir renunciar a la presidència: "Aquesta decisió la vaig prendre fa molts dies, m'ho vaig començar a proposar seriosament quan el govern espanyol va decidir interrompre la nostra legislatura". D'altra banda, Forcadell ha volgut deixar clar que, quan va dir que s'havia de deixar pas a gent lliure de processos judicials, en cap moment es referia al president Carles Puigdemont.

A més del processos judicials que envolten la presidenta, un altre dels motius que l'han dut a prendre aquesta decisió és "el final d'un cicle", atès que va entrar "al Parlament per dur a terme unes tasques molt concretes". Tot i això, quan se li ha preguntat si acceptaria formar part del Govern com a consellera, no ha tancat la porta del tot, però "per ara em vull centrar a fer de diputada".

Pel que fa a la declaració de Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart davant el jutge Llarena al Tribunal Suprem aquest dijous, Forcadell ha subratllat que respecta tot el que han pogut dir davant el magistrat, ja que "mai jutjaré el discurs d'una persona que està empresonada injustament". La presidenta es referia a paraules com "si s'opta per la unilateralitat, renunciaré a l'escó", pronunciades per Sànchez, o "l'únic referèndum vàlid serà el que convoqui el govern espanyol", que és el que va dir Cuixart.

Pel que fa a les sessions del Parlament dels dies 6 i 7 de setembre, quan es va aprovar la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica, Carme Forcadell s'ha mostrat convençuda del procediment i transparència de les votacions: "Aquells dos dies es va donar veu a tots els grups parlamentaris i se'ls va permetre fer tantes esmenes com van voler; si no s'hi està d'acord, que es canviï el reglament".

Finalment, ha admès que encara no s'ha decidit com es tirarà endavant la nova legislatura, però ha matisat que per ara l'únic candidat que hi ha damunt la taula és el president Puigdemont. En referència a una possible investidura telemàtica, la presidenta ha explicat que això es podrà fer en funció de l'interpretació del reglament perquè "hi ha moltes coses que no estan escrites al reglament del Parlament i, per tant, es poden interpretar".