La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha anunciat que no repetirà en el càrrec a la nova legislatura. Així ho han confirmat fonts properes a la presidenta, que ha convocat una roda de premsa per avui a les 12 h. La decisió presa per Forcadell s'emmarca en la complexa situació judicial: se la investiga pels delictes de desobediència, rebel·lió i sedició per diverses actuacions en el càrrec durant la legislatura anterior.

Malgrat la decisió, que ja va avançar aquest diari, Forcadell continuarà sent diputada al Parlament per ERC, llista en què va concórrer el 21-D com a número 4 per Barcelona. 

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena està investigant Forcadell pel seu paper en el procés independentista. El 9 de novembre, el jutge va decretar presó sota una fiança de 150.000 euros per la presidenta del Parlament, que va sufragar l'endemà. Forcadell i cinc membres més de la Mesa del Parlament estan sent investigats pels delictes de prevaricació i desobediència pel ple del 6 i 7 de setembre.

Més baixes

Forcadell és la darrera de les baixes a les files independentistes. Una successió de perfils polítics han abandonat els càrrecs al llarg de les darreres jornades. Els últims han estat el fins ara president del PDeCAT, Artur Mas, i la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, que han anunciat la decisió d'abandonar els seus càrrecs respectius.

La preferida d'ERC i JuntsXCat

Junts per Catalunya havia proposat que Forcadell repetís com a presidenta, amb l'objectiu de mantenir els mateixos representants polítics que abans de l'aplicació del 155. ERC també volia que Forcadell continués de presidenta. Ara, la seva decisió força cercar un altre candidat per presidir la Cambra catalana. De moment, el nom és a l'aire, i l'única qüestió que és segura és que serà proposat per ERC.

El nou legislatiu català es constituirà el proper 17 de gener, i la primera actuació —la que corre més pressa— serà escollir el president o presidenta de la cambra i els membres de la Mesa.