Carme Forcadell i Dolors Bassa reingressaran avui a les 21 hores a les presons de Puig de les Basses i Dones de Wad-Ras. Aquesta tarda els dos centres penitenciaris han rebut la notificació oficial de les resolucions del Tribunal Suprem amb la retirada del tercer grau.

Un cop rebudes les notificacions, les dues presons s'han posat en contacte amb Forcadell i Bassa per ordenar-los l'ingrés a la presó. Totes dues entraran pels volts de quarts de nou. L'hora límit per reingressar són les 21 h.

Una delegació d'Esquerra Republicana les acompanyarà fins a les portes de les presons de Puig de les Basses i Wad-Ras. El coordinador nacional del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i la secretària general adjunta, Marta Vilalta, seran amb Carme Forcadell a l'entrada de Wad-Ras; mentre que la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i la diputada al Congrés Montse Bassa faran costat a Dolors Bassa fins a Puig de les Basses. 

Tant carme Forcadell com Dolors Bassa estan en règim de semillibertat. Tot i el recurs presentat per la Fiscalia, el jutge de vigilància penitenciària no va aplicar mesures cautelars i, a diferència de la resta de presos polítics, han pogut seguir en tercer grau fins que s'ha notificat la seva retirada.

La decisió del Tribunal Suprem de revocar el tercer grau s'ha conegut aquest matí, 24 hores després de la votació dels pressupostos generals de l'Estat, que han comptat amb el suport d'ERC. El Suprem també ha fulminat l'article 100.2 que, abans del tercer grau, permetia als presos polítics sortir de la presó els dies de cada dia per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. Forcadell i Bassa tornen al règim tancat, com la resta de presos polítics, i amb només 36 dies de permís a l'any per sortir de la presó.

Un secret a veus

El Tribunal Suprem ha revocat el tercer grau als presos polítics. També denega l'aplicació de la semillibertat de l'article 100.2 per la seva falta de connexió amb un procés de reinserció.

El tribunal que va jutjar la causa del procés ha acordat revocar el tercer grau penitenciari concedit pel Departament de Justícia de la Generalitat als nou condemnats a penes de presó, en considerar que es tracta d'una mesura prematura. La sala destaca que cal que transcorri un període de temps més gran per avaluar adequadament l'evolució de l'intern i el tractament penitenciari, més quan es tracta de condemnes elevades (de 9 a 13 anys de presó) de les quals cap n'ha complert la meitat, i la majoria ni tan sols una quarta part.

La sala estima els recursos d'apel·lació de la Fiscalia contra el progrés a tercer grau penitenciari concedit per la Generalitat i ratificat després pels jutjats de Vigilància Penitenciària, de manera que hauran de continuar en segon grau. Així mateix, estima el recurs de la Fiscalia en relació a l'aplicació a aquests interns de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, que suposava també un règim de semillibertat, i que els denega, reiterant els arguments que va donar a Carme Forcadell el passat mes de juliol, per la manca de connexió d'un programa de tractament d'aquest tipus amb un procés de reinserció dels delictes comesos.

El tribunal que ha dictat les actuacions està format per Manuel Marchena, president i ponent, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Andrés Colom i Ana Ferrer. El mateix tribunal que va dictar la sentència i els va jutjar.