Al mateix temps que el Govern explicava que ha creat un fons de risc per poder cobrir les fiances milionàries que el Tribunal de Comptes reclama a 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat, l'associació Convivència Cívica Catalana ja ha denunciat davant del jutjat de guàrdia de Barcelona al president i a tots els consellers de la Generalitat per assumir, al seu judici, "de forma il·legal el pagament de les quantitats exigides" pel màxim òrgan fiscalitzador de l'Estat. L'entitat espanyolista considera que la solució que aquest dimarts ha plantejat l'executiu suposa "malversació de fons públics i prevaricació".

L'organització planteja que el fons de risc del Govern és "manifestament antijurídic" donat que "la garantia d'indemnitat dels funcionaris públics no pot emparar conductes manifestament il·legals d'aquests, ni l'administració pot assumir el cost de la defensa o les fiances de funcionaris que han actuat de forma il·legal". A més de la denúncia, Convivència Cívica Catalana ha anunciat que iniciarà "el corresponent procediment davant del Tribunal de Comptes" una vegada s'hagi confirmat que els diners del fons de risc s'hagin dipositat en aquest òrgan fiscalitzador estatal.

Per a aquesta associació, "la Generalitat no ha de ser un instrument dels independentistes que poden utilitzar per a tot" i sostenen que els sorprèn que "algú pugui trobar normal que l'administració faci front a actes il·legals d'algú amb diners públics". "Algú s'imagina a la Comunitat de Madrid assumint les despeses de defensa dels imputats de la Púnica? O al govern espanyol assumint les mateixes despeses en el cas de Roldán?", plantegen des de l'entitat per defensar que "no es destini cap euro públic" per les fiances dels encausats pel Tribunal de Comptes.

Els detalls del fons de risc de la Generalitat

Els 34 ex-alts càrrecs tenen fins al 21 de juliol per abonar la fiança de 5,4 milions d'euros. El que fa el Govern és un decret llei que haurà de ser convalidat al Parlament que contempla la creació d'un fons, inicialment dotat amb 10 milions d'euros, per "protegir tots els servidors públics" i poder fer front a les reclamacions judicials que aquests tinguin.

Les condicions per acollir-se a aquest dipòsit són que no existeixi cap resolució judicial ferma que declari il·lícites les actuacions de l'afectat, que el risc no estigui cobert per altres pòlisses i assegurances que té contractades la Generalitat i que la mateixa Generalitat no s'hagi personat contra la persona encausada. Si s'accepta la sol·licitud, s'iniciaran els tràmits per demanar a una entitat bancària que emeti un aval, de forma que el govern acabaria fent de contraval.

A més, el fons concreta que, "si hi ha una sentència ferma que constata una responsabilitat comptable i no queda més camí judicial per recórrer, el beneficiari haurà de tornar els diners a l'administració".

 

Imatge principal: Fotografia de tot el Consell Executiu al Palau de la Generalitat. Sergi Alcàzar.