Les tensions entre Junts i ERC han arribat a un punt àlgid arran de la falta d'acord per a la distribució de les presidències de les diputacions de Tarragona i Lleida, que finalment estaran governades per ERC amb el suport del PSC. Les dues formacions s'han llançat acusacions mútues sobre qui és el responsable d'aquesta situació, generant un escenari de tensió entre els partits independentistes. Tant Junts com ERC afirmen haver ofert propostes per a un repartiment equitatiu del poder en aquestes institucions, tot i que finalment no s'ha arribat a cap acord sòlid.

Segons Junts, van proposar un pacte que contemplava que els republicans ocupessin la presidència a Tarragona, mentre que la de Lleida recauria en mans de Junts. No obstant això, Junts assegura que ERC va rebutjar aquesta proposta, i viceversa, ERC acusa Junts d'haver rebutjat una fórmula alternativa coneguda com a "2+2", que consistiria a dividir la presidència de les dues diputacions durant dos anys per a cada partit. Junts afirma que en una reunió a Ginebra s'havia arribat a un principi d'acord "sense concretar" com seria aquest "2+2", però ERC culpa Junts de rebutjar aquesta opció.

Un comunicat emès per Junts aquest dimarts al vespre exposa que el partit va traslladar el dimecres 7 de juny "una proposta a ERC per garantir governs independentistes a les Diputacions de Lleida i Tarragona". Afirmen que la proposta "va ser formalitzada la setmana passada" després de la reunió a Ginebra en què es van valorar el resultat de les eleccions i els escenaris de pacte. "La proposta consistia a pactar el govern i alternar-se en les presidències cada dos anys. Les presidències havien de ser creuades, de tal manera que quan Junts presidís una de les diputacions durant dos anys, ERC presidís l’altra. I viceversa", expliquen des del partit en el comunicat.

Des de Junts afirmen que els acords que depenen "exclusivament de les direccions nacionals" haurien d’anar encaminats a "refer la unitat independentista", en la línia del front comú proposat pel president Aragonès. També retreuen als republicans haver prioritzat "una vegada més"  pactar amb el PSC i descartar "la unitat de l’independentisme". Segons fonts internes, a Junts hi ha un fort descontentament pel pacte, ja que consideren que aquest va en contra de la unitat que reclamava Aragonès. De fet, s'ha informat que les negociacions amb el PSC a Tarragona van ser paralitzades en resposta a aquesta crida a la unitat. Ara, des de Junts, consideren la proposta d'ERC com a "falsa" i qüestionen la seva sinceritat.

ERC pacta amb el PSC la presidència de la Diputació de Tarragona i manté la de Lleida

Després de dues setmanes de negociacions, ERC mantindrà la presidència de la Diputació de Tarragona, però canviarà de socis. Si des del 2019 ha governat amb Junts, ara han arribat a un pacte amb el PSC. Junts ha intentat arribar a un acord amb el PSC, però finalment serà ERC i els socialistes qui governin a la Diputació de Tarragona. Per altra banda, Esquerra Republicana salva els mobles i retindrà la presidència de la Diputació de Lleida. La institució està actualment presidida pel republicà Joan Talarn, i així continuarà sent. Això serà possible gràcies a l'acord que els republicans han assolit amb el PSC i el PDeCAT, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts de la negociació. Els republicans lamenten que Junts per Catalunya va rebutjar totes les ofertes que van fer-los per a governar plegats.