El primer ministre de Flandes, Jan Jambon, ha anunciat que demanarà explicacions a l'ambaixador espanyol a Bèlgica, pel reingrés a presó de 7 presos polítics catalans, en revocar-los el tercer grau.

Jambon ha fet l'anunci responent a una pregunta del partit independentista N-VA al Parlament flamenc, i s'ha mostrat taxatiu amb la deriva d'Espanya. "Crec que això desafia tota imatge d'un estat de dret democràtic i em recorda els règims dictatorials. M'agradaria que el Parlament Europeu també s'hi pronunciés. I prendré la iniciativa de convidar l'ambaixador a casa meva perquè m'expliqui aquesta mala evolució d'Espanya", ha indicat, segons el diari en neerlandès HLN.

NVE"Jambon demana explicacions a l'ambaixador sobre el règim penitenciari dels catalans" titula el diari HLN

El jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va tornar a retirar dimarts el tercer grau als presos polítics que compleixen condemna a la presó de Lledoners. D'aquesta manera, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van haver de tornar a ingressar a la presó al vespre.

"La progressió acordada en la resolució impugnada s'ha d'entendre com a precipitada", diu la resolució judicial. El jutge estima tots els arguments de la Fiscalia durant un relat que gira entorn del fet que els presos polítics no reconeixen el delicte i no estan penedits. "No entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal en el sentit d'haver trencat normes bàsiques de convivència", diu en aquest sentit.

Segons el jutge "no es pot acollir l'assumpció de fets i responsabilitats que realitza l'intern, doncs, d'acord amb el que s'infereix dels informes de la Junta que suporten la resolució". El magistrat fa el relat de la posició dels presos respecte a la seva situació i conclou que cap d'ells assumeix el delicte penal: "Tots els fets que s'assumeixen apareixen contextualitzats, minimitzats o justificats i la responsabilitat a la qual
fan referència està referida a una responsabilitat de tipus polític (en funció del càrrec) o moral (en funció de les conviccions) però no entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal".