El Govern recorrerà al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional la decisió de condicionar el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al referèndum i, després de presentar aquests dos recursos, ho portarà a instàncies internacionals. 

Així ho ha anunciat el vicepresident, Oriol Junqueras, després del Consell Executiu habitual de cada dimarts, on ha justificat el fet de portar-ho primer als tribunals espanyols "com a pas imprescindible per anar a instàncies internacionals" i "per esgotar totes les vies", mentre que també ha volgut deixar ben clar que "és evident que el Govern no fa un referèndum amb els recursos del FLA", a banda de subratllar que, encara que s'intervingui, això no condicionarà l'1-O.

Junqueras, que s'ha lamentat que el govern de Mariano Rajoy no hauria d'utilitzar el FLA perquè, segons ha assegurat, "això no només ens perjudica a nosaltres, també als proveïdors de serveis socials", ha posat damunt la taula que si l'executiu estatal intervé el FLA "no s'atura el referèndum, s'atura el bon funcionament dels serveis públics" i, el que és més, "no impediran que la gent voti" perquè "no té res a veure una cosa amb l'altra".

Assumir responsabilitats...

El també conseller d'Economia ha insistit en què "els tretze membres de Govern assumim les responsabilitats de les nostres decisions" i ha assenyalat que, precisament per això, "no presentarem cap llista de treballadors públics perquè la responsabilitat és nostra".

A banda d'això, Junqueras ha recordat que els de Rajoy "ja tenen accés a la informació que ens demanen" perquè és "pública", motiu pel qual no ha demostrat tenir cap problema per tornar a certificar una informació si així els és requerit.

Sorprès encara per la reacció del govern espanyol, el vicepresident ha volgut posar especial èmfasi en el fet que, des del Govern, "hem sentit en més d'una ocasió dir al ministre d'Hisenda que Catalunya fa bona gestió de la tresoreria" i, en aquest sentit, ha subratllat que l'executiu català paga en 30 dies i que això vol dir "ser un Govern responsable".

... i ser responsables

Si el Govern assumeix responsabilitats, i actuen així amb els proveïdors i els treballadors públics, Junqueras ha opinat que justament per això "tenim el dret d'exigir que el Govern espanyol també sigui responsable".

Responsable perquè entre tota la informació que els demanen hi ha 183 entitats, entre elles, el Banc de Sang i Teixits, motiu pel qual el vicepresident no s'ha pogut estar d'ironitzar: "com si volguéssim pagar el referèndum a través seu".

Ara bé. Junqueras ha volgut deixar ben clar que "si volen interrompre el FLA nosaltres ja pagarem les factures, perquè som responsables i protegim els ciutadans".