El racisme aterra de ple a la campanya electoral madrilenya del 4 de maig. Ho ha fet, com no podia ser d'una altra forma, de la mà de l'extrema dreta de Vox. Manipulant dades, la formació de Santiago Abascal compara el suposat cost mensual que suposen els menors estrangers no acompanyats amb la pensió que reben suposadament els jubilats espanyols. Ho han fet en un cartell electoral, penjat a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, una de les més transitades de la capital espanyola. "Un mena 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes", s'hi pot llegir. La Fiscalia ja ho està investigant.

TUIT cartell menas vox

Concretament, segons ha avançat El Condifencial i confirmen fonts del ministeri públic a ElNacional.cat, la Fiscalia Provincial de Madrid ha oberta diligències d'investigació per un presumpte delicte d'odi, pel cartell penjat a la via pública amb motiu de la campanya electoral.

Les reaccions no s’han fet esperar per part dels seus rivals electorals. El líder de Podemos, exvicepresident espanyol i candidat a les eleccions madrilenyes, Pablo Iglesias, ho ha qualificat com a “feixisme” i ha avisat que “no podem permetre que aquest criminals governin a Madrid”. I Iglesias afegeix: “Denunciarem la seva propaganda nazi a la Junta Electoral. El 4 de maig ens hi juguem tot. Cal plantar carta. Que ningú no es quedi a casa”.

TUIT iglesias vox mena

També se n’ha fet ressò el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha contraposat la doble vara de mesurar entre el cartell racista de Vox a la Puerta del Sol i la pancarta que va costar la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra, en record als presos i exiliats polítics. En un cas va actuar la junta electoral i en l'altre, de moment, no.

TUIT rufian vox mena

Sota el lema "Protegeix Madrid, vota segur", la candidata de Vox pel 4-M, Rocío Monasterio, fa dies que denuncia que els menors no acompanyats costen fins a 4.700 euros al mes, sense explicar en cap moment d'on surt aquesta xifra. La realitat és que l'ajuda que reben els extutelats, ja tinguin nacionalitat espanyola o no, va dels 400 als 700 euros, segons la comunitat. És una xifra similar a les rendes mínimes ja implantades.