La Fiscalia General d'Istanbul ha obert una investigació contra el president del Col·legi d'Advocats i onze membres de la junta directiva després d'aparèixer penjada a l'exterior de la seu d'aquesta entitat una pancarta amb la fotografia de l'advocada kurda Ebru Timtik, morta fa tres setmanes després de 238 dies en vaga de fam en demanda d'un judici just.

El fiscal ha convocat onze consellers del col·legi professional per interrogar-los, inclòs el seu president, Mehmet Durakoğlu. "No hi ha delicte, és una acusació inventada, una causa política", ha dit Durakoğlu al diari turc Cumhuriyet, el més antic del país i de perfil opositor a l'autòcrata Reccep Tayyip Erdoğan.

Funcionaris del col·legi professional han explicat que el cartell penjava de la finestra del despatx d'un grup d'advocats, malgrat que van ser advertits que el retiressin. Aquestes explicacions no han servit de res i la fiscalia ha encausat la junta en ple.

Polèmic procés

L'advocada Ebru Timtik va ser condemnada el març de 2019 a tretze anys i els sis mesos de presó per "pertinença a organització terrorista", segons va informar l'Associació d'Advocats Progressistes (ÇHD), de la qual Timtik era membre. En el polèmic judici, la defensa va criticar la falta d'accés a les proves i que el tribunal acceptés testimonis anònims.

En el mateix procés també van ser condemnats 17 altres advocats membres de la ÇHD a penes que sumen 159 anys de presó. L'advocada va declarar-se en vaga de fam el passat 2 de gener. Un mes després s'hi afegia un altre condemnat, Aytaç Ünsal. Ambdós van ser hospitalitzats a finals de juliol, després que un tribunal es negués a alliberar-los, malgrat que l'Institut de Medicina Forense d'Istanbul havia certificat el seu deteriorament físic.

Timtik és la quarta presa que mor aquest any en vaga de fam a Turquia. L'han precedit dos músics de la banda Grup Yorum, que exigien l'alliberament de set membres del grup; i Mustafa Koçak, que també demanava un "judici just".

Sánchez parla amb Erdoğan

Dijous passat, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdoğan, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van conversar per videoconferència per tractar assumptes bilaterals i regionals enmig de l'escalada de tensions entre Ankara i Atenes a la Mediterrània oriental, segons va informar la Presidència turca en un comunicat. La repressió de l'oposició i el deteriorament dels drets humans a Turquia no van ser tema de la conversa.

Aquest és el segon diàleg entre Sánchez i Erdoğan en les passades dues setmanes. A més, a finals de juliol, la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, va provar de mediar durant una visita a Ankara, en la qual Turquia es va mostrar disposada a "aturar" durant un mes les exploracions de gas a la Mediterrània oriental que l'enfronten a Grècia.