La Fiscalia del Tribunal Suprem (TS) ha acordat investigar la denúncia presentada pel PSOE contra Vox i el seu president, Santiago Abascal, per la seva "clara incitació directa a l'odi i la discriminació" després que el dirigent ultradretà declarés al diari argentí Clarín que "hi haurà un moment" en el qual el poble voldrà "penjar dels peus" el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El ministeri respon així a la denúncia presentada pel PSOE on considera que aquestes declaracions poden suposar un delicte de "calúmnies, injúries o amenaces greus al govern de la nació". 

Les disculpes d'Abascal

Santiago Abascal va fer aquestes declaracions contra Pedro Sánchez el passat 10 de desembre durant la seva visita a Buenos Aires en el marc de la presa de possessió del nou president argentí, Javier Milei. Després del rebombori que es va originar, el líder de Vox va assegurar que havia estat "víctima d'una "manipulació". Només una setmana més tard, en un acte organitzat pel partit d'extrema dreta Germans d'Itàlia a Roma, es va desdir de les seves afirmacions i va dir que "jo no desitjo a ningú, ni tan sols a un corrupte i traïdor, que el pengin dels peus; absolutament a ningú. És una cosa que em produeix repugnància sempre que ha passat a la història". Abascal va acusar "l'esquerra mediàtica i política" de "manipular i retorçar" les seves declaracions per tal de fer "una caricatura violenta i linxar-lo a la plaça pública".

Generar un clima de violència 

La Fiscalia adverteix que la jurisprudència del Suprem exigeix que per determinar que hi ha delicte d'odi, ha d'existir un perill de generar un clima de violència o hostilitat que es tradueixi en actes de violència o hostilitat contra col·lectius considerats vulnerables i minories, entre els quals, no es troben els partits polítics.

L'escrit apunta que s'han d'analitzar les declaracions d'Abascal per determinar si estan protegides per la inviolabilitat de la qual gaudeix pel fet de ser un parlamentari, és a dir, fent al·lusió a la llibertat d'expressió. Tanmateix, assenyala que no es pot ignorar que les declaracions es van fer en un "context de polarització política", on milers de militants de Vox es manifestaven diàriament a la seu del partit socialista, al carrer Ferraz, on van proferir insults cap al partit i al seu líder i president del govern espanyol. 

Per aquests motius, la Fiscalia ha acordat obrir diligències per determinar si les afirmacions d'Abascal són constitutives de delicte. Demana aclarir, a través de mecanismes de cooperació internacional, si els delictes denunciats també ho són a l'Argentina —país on va dir aquestes paraules—. A més sol·licitarà al diari Clarín una còpia de l'entrevista del líder de Vox, i la recopilació de les informacions que es van fer a premsa sobre aquesta entrevista, així com les publicacions a les xarxes socials d'Abascal sobre l'entrevista i sobre les concentracions davant la seu del PSOE. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!