El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, l’exlehendakari Patxi López, ha informat aquest dilluns en roda de premsa a la cambra baixa que el seu partit denunciarà Santiago Abascal a la Fiscalia per un delicte d'odi. Ho farà en motiu de les declaracions del líder de Vox, en què va assegurar que la ciutadania espanyola voldrà algun dia “penjar pels peus” Pedro Sánchez de la mateixa manera que es va fer amb el dictador italià feixista Benito Mussolini

Durant la roda de premsa, López s'ha referit a Abascal com a "odiador professional", culpable d'una "escalada de violència verbal" contra Pedro Sánchez i el PSOE. I ha avisat que la perillositat d'aquestes manifestacions és que poden "justificar" accions violentes contra qui, segons Vox, són els "enemics d'Espanya". Per a Patxi López, les paraules d'Abascal suposen un "perill per a la democràcia" i atien la "violència" en un "a por ellos" de l'extrema dreta contra Sánchez i el PSOE. "Volem que caigui sobre Abascal i Vox tot el pes del Codi Penal", ha manifestat.

El portaveu socialista ha explicat que la denúncia en qüestió s'està redactant encara aquest dimarts, i que no serà fins dimecres que el partit no calcula presentar-la davant la Fiscalia. Ha afegit que la denúncia també inclourà els "atacs" contra les seus del PSOE, que també "constitueixen un exemple clar d'un delicte d'odi contra el PSOE".

 

Durant la roda de premsa, Patxi López ha teledirigit les seves queixes cap al PP per haver fet, a parer seu, una condemna massa "tèbia" de les declaracions del líder del partit d'extrema dreta. El portaveu parlamentari del PSOE ha recordat que els populars governen a diverses comunitats autònomes i ajuntaments amb Vox, i que les declaracions d'Abascal haurien d'empényer els populars a estripar aquests pactes. "Quan algú afegeix un 'però' en les seves condemnes, d'alguna manera ho estan justificant", ha argumentat qui fou president a Euskadi.

Aquest dilluns, Pedro Sánchez, va instar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a “reflexionar” si vol mantenir les seves aliances i pactes amb Vox a les autonomies i municipis on hi governen en coalició. El líder socialista ha definit el partit d’extrema dreta com un “partit d’odi”, després que Santiago Abascal assegurés que en algun moment la ciutadania voldrà “penjar pels peus” Sánchez de la mateixa manera que es va fer amb el dictador italià. El cap de l’executiu espanyol va demanar diferenciar “entre insultadors i insultats” i entre aquells que perpetren un “setge” i els que el pateixen, en referència a les manifestacions convocades davant la seu socialista de Ferraz.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!