La Fiscalia Anticorrupció ha retret al PP que no fes res per evitar la corrupció al partit a València. El ministeri públic va presentar la setmana passada el seu escrit de conclusions pel finançament irregular que partit que ara presideix Pablo Casado, en el qual censura que la direcció nacional de la formació no hagi establert els mecanismes de prevenció contra la corrupció que determina la llei de finançament dels partits polítics del 2015.

Així la fiscalia assegura en el seu escrit que la direcció nacional del PP “consentia i acceptava” que el partit mogués diners en efectiu o recaptés d’empresaris a València. La direcció de Gènova no va adoptar en cap cas "mecanismes de control per a conèixer d'on sortien els recursos econòmics donats els resultats electorals que recollida el partit gràcies a les ingents sumes de diners que invertia en les campanyes electorals almenys des de l'any 2007", afirma el representant del Ministeri Públic. Així critica la direcció del partit que no fes res l’any 2015 malgrat que sabia que estaven sent investigades per la justícia des de feia quatre anys per blanqueig de capitals.

Cap mecanisme de control

Anticorrupció justifica aquests retrets basant-se en l’escrit que va presentar el PP al jutjat el gener del 2017, al qual ha tingut accés la SER, segons el qual la formació admetia que no havia creat els mecanismes que fixa la llei de finançament de partits i que obliga a establir “un sistema de prevenció de conductes contràries a l’ordenament jurídic i de supervisió” a través d’un director de compliment normatiu, la figura del compliance legal. A l’escrit el PP es comprometia a complir amb la llei, però no va fer res.

De fet, aquest febrer, Pablo Casado va anunciar que crearia un “departament de compliance”  que establiria els “mecanismes de transparència, de rendiment de comptes”. El compliment d’aquest anunci del líder del PP encara no s’ha dut a terme, malgrat que està obligat per llei. Fonts del PP han assegurat que s’està treballant per fer-ho. Formacions com el PSOE, Unidas Podemos o Ciutadans disposen d’aquesta figura per lluitar contra la corrupció.

 

Imatge principal, Pablo Casado / Efe