La junta electoral s'espolsa les responsabilitats, però la Fiscalia no. Aquest dijous, el ministeri públic ha denunciat i ha reclamat la retirada immediata del cartell racista de Vox, que criminalitza els menors migrants amb dades falses. Ho reclama després d'haver obert, el passat dimarts, una investigació per si la propaganda electoral de la formació d'extrema dreta fos constitutiva d'un delicte d'odi. Malgrat que havien requerit la retirada dels cartells des d'Unidas Podemos, aquest migdia la Junta Electoral Provincial de Madrid s'ha limitat a passar la pilota a la Fiscalia.

D'aquesta manera, la Fiscalia s'ha dirigit aquesta tarda al jutjat número 53 de Madrid per a denunciar el cartell i demanar la retirada cautelar de la publicitat electoral impugnada, col·locada a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, al bell mig de la capital espanyola. Considera que efectivament pot ser constitutiu d'un delicte d'odi i reclama que sigui arrencat "en el termini més vreu possible". Si la mesura cautelar és atesa pel jutge, la formació de Santiago Abascal podria continuar utilitzant aquest espai, però amb una publicitat que fos diferent.

En el seu comunicat de premsa, el Ministeri Públic assegura que amb el cartell es transmet "no només el suposat import econòmic que costa el manteniment d'un mena, enfrontat al d'un pensionista, qüestionant així el seu caràcter ètic i legal, sinó també una imatge física amb prejudici del menor com a persona estrangera, violenta i delinqüencial, en ser aquest el concepte incorporat amb caràcter general respecte d'un individu encaputxat, embussat i racialitzat".

La Fiscalia assegura que són un col·lectiu "doblement vulnerable", per l'edat i pel "desarrelament" pel seu origen estranger. "No només exigeix una major protecció per part de tots els operadors i institucions públiques, sinó que els converteix en un dels grups especialment protegits per la nostra legislació penal davant els atacs contra la seva dignitat per gratuïts i prejudiciosos", conclouen.

Inacció de la junta electoral

La candidatura d'Unidas Podemos també va registrar una reclamació davant la Junta Electoral Provincial perquè prengués mesures "urgentment" davant d'aquesta campanya, "de marcat caràcter discriminatori i xenòfob" i que "incita a l'odi i la violència". Concretament reclamaven "la retirada immediata de la publicitat electoral" de la formació d'extrema dreta. Però cap resposta a aquesta petició.

Per la seva part, ahir el PSOE va presentar una denúncia davant dels tribunals, argumentant que “pot tipificar-se com a delicte d’odi en relació amb un col·lectiu vulnerable, els menors estrangers no acompanyat, la tutela dels quals correspon a les administracions en trobar-se desemparats”.

Sánchez: "Baixesa inqualificable"

No va ser fins ahir, des d'Andorra, que el president espanyol Pedro Sánchez va pronunciar-se sobre el cartell de Vox, qualificant-ho de "baixesa inqualificable". En roda de premsa, el dirigent socialista va denunciar que "no hi ha paraules per definir aquesta acció" i que "és fals de tota falsedat, llaura l'odi contra l'immigrant i dins dels immigrants contra el col·lectiu més vulnerable, que són els menors".

El cartell electoral racista està acaparant la majoria de focus en aquesta primera setmana de campanya a la capital espanyola. El principal està penjat a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, una de les més transitades de la capital espanyola. I s'hi pot llegir: "Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes".