La fiscalia segueix entestada a mantenir a la presó els líders independentistes. Així ha presentat aquest divendres a l’Audiència de Barcelona recursos contra els permisos penitenciaris concedits a Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull aquests dies. El ministeri públic al·lega que ha passat poc temps de compliment de condemna, els presos no han reconegut els fets i no han realitzat cap programa específic de tractament. Tots ells han aprofitat els permisos per participar en la diada de Sant Jordi i signar els seus llibres.

 

El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va aprovar dilluns passat la proposta de la Junta de Tractament de Lledoners de concedir un permís de tres dies als tres polítics independentistes. Actualment tenen el segon grau, l'ordinari, pel qual només poden sortir amb permisos puntuals, després que aquest jutjat els retirés el tercer grau a principis de març. En la resolució que els concedeix el permís, el jutjat constata que els presos compleixen els requisits reglamentaris mínims per optar-hi, com haver complert una quarta part de la pena, o que ja han sortit del centre anteriorment sense que s'hagin produït incidents, tal com havien al·legat les defenses després que la fiscalia s'hi oposés.

Tots els requisits

Les defenses de Junqueras, Turull i Romeva al·leguen que els polítics complien tots els requisits reglamentaris i que la legislació penitenciària estableix la franja d'una quarta part de la pena completa per tenir permisos ordinaris i, per tant, que "no és procedent la referència a l'extensió de la pena". També destaquen que ja havien sortit de la presó amb permisos anteriors o quan tenien el tercer grau sense que es produïssin incidents.

A banda d’aquests tres, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Josep Rull també tenen permisos aquesta diada de Sant Jordi. Romeva ha aprofitat per signar el seu llibre Ubuntu, la república del bé comú (Angle Editorial) a la llibreria Ona i en altres llocs de Barcelona al llarg del dia. Turull signarà el seu llibre Persistim (Columna) a la llibreria Ona de 5 a 6 de la tarda, on estarà acompanyat de Joaquim Forn, que signarà exemplars del seu llibre Entre togues i reixes. 

Jordi Cuixart també ha participat intensament en la Diada al llarg del matí. A banda d'encapçalar l'acte central d'Òmnium, on ha reclamat als partits independentistes "altura de mires" per avançar i arribar a acords. També ha signat exemplars del seus llibres.

 

Imatge principal, Raül Romeva amb Marta Vilalta, avui diada de sant Jordi / ACN