Sant Jordi és una d'aquelles dates especials que estan marcades al calendari des del primer dia de l'any. I aquest 2021 encara més després de no haver pogut celebrar el darrer pel confinament total que imperava a bona part del món. 

El d'enguany, però, no ha estat un Sant Jordi normal. La reducció de parades de roses i llibres, les mascaretes i la limitació dels aforaments han retratat a la perfecció en quin moment de la pandèmia ens trobem: activitat social sí, però amb mesures i precaució. Enrere queden per ara aquelles diades marcades per les aglomeracions i la multitud de paradetes. 

Un any més d'excepcionalitat política

Podríem dir que la política catalana porta un parell d'anys d'avantatge al virus si parlem d'excepcionalitat. Aquest ha estat el tercer Sant Jordi amb presos polítics i exiliats, que segueixen complint condemna amb un independentisme més dividit i perdut que mai. Aquest divendres, però, cinc dels presos han pogut gaudir de la Diada gràcies a un permís penitenciari. 

El més matiner per firmar llibres ha estat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que acompanyat de la seva dona, Txell Bonet, ha acaparat l'atenció de mitjans i vianants al passeig Lluís Companys de Barcelona. 

Sant Jordi 2021 parada libros Sergi Alcàzar

Tot i la limitació d'aforaments, els carrers de Barcelona s'han omplert de persones que enyoraven viure un Sant Jordi amb certa normalitat / Foto: Sergi Alcàzar

Cuixart ha tingut un somriure i unes paraules amables per a tothom que ha volgut una dedicatòria del seu llibre. Una de les persones que l'ha saludat ha estat el seu editor. "Es ven molt això, o què?", li ha preguntat Cuixart somrient. Poc després el president de l'entitat cultural també ha rebut una dedicatòria personal de la mà d'un jove que li ha assegurat que la seva "força" i "determinació" l'han ajudat en els moments difícils. "Fot-li canya!", li ha respost Cuixart. 

A l'espera d'un nou Govern

Al passeig de Gràcia ha firmat exemplars del seu llibre l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, que en declaracions a ElNacional.cat s'ha mostrat esperançat amb el fet que Jordi Turull ja pugui acudir a la justícia europea. També s'ha mostrat convençut que hi haurà Govern "per la responsabilitat que tenen ERC i JxCat amb la gent que els ha votat". 

Forn ha rebut el suport i l'escalf de desenes de persones que feien cua per rebre una dedicatòria i fer-se fotos amb ell. Un cas curiós ha estat el d'un matrimoni que els havia casat el mateix Forn uns anys abans. "Moltes gràcies i molts ànims", li ha dit la dona. "L'important és que tirem endavant", ha respost l'exconseller, que ha explicat a la gent que demanava una dedicatòria que el permís d'avui és de 12 hores i és a costa d'un altre dia lliure.

L'exconseller d'Acció Exterior Raül Romeva s'ha desplaçat fins a la llibreria Ona de Barcelona, on l'esperaven la portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, i la diputada Jenn Díaz, que sona com a pròxima consellera d'Igualtat i Feminisme, departament que els republicans volen crear. 

Raul Romeva y Marta Vilalta Sant Jordi 2021 ACN

Foto: ACN

En una breu atenció als mitjans, Romeva ha celebrat que aquest any s'hagi pogut celebrar Sant Jordi "com ens mereixíem". El pres ha mostrat la seva satisfacció per passar les hores de llibertat del permís "fent el que ens agrada fer, que és passejar entre llibres i persones". Preguntat sobre el recurs que la Fiscalia ha interposat contra el seu permís d'avui, Romeva li ha restat importància i ha afirmat que no tenen cap esperança en resoldre el conflicte a través de la judicatura.

A les 16h ha estat el torn per l'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, que ha acudit també al passeig de Gràcia acompanyat del seu succesor al Departament, Damià Calvet. Mentre firmava ha rebut la visita de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant

Rull s'ha mostrat alegre i satisfet de passar el Sant Jordi fora de la presó gràcies a un permís de 24 hores. "Una mica vinc com un marcià de la presó", ha confessat mentre feia una dedicatòria. "Records per la Meritxell [la seva dona] i molta força", li han dit. "Ens en sortirem", ha sentenciat el pres decididament.

Una hora més tard apareixia a la llibreria Ona l'exconseller de Presidència Jordi Turull i també l'exconseller Forn. Turull ha signat els llibres amb el bolígraf lila de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

libreria ONA Jordi Turull firma de libros Sant Jordi 2021 / Montse Giralt

Foto: Montse Giralt

Abans d'entrar, en una atenció als mitjans, Turull s'ha mostrat molt esperançat amb la justícia europea. "Em sento alliberat perquè per fi hem deixat aquest camí tortuós d'aquesta cúpula judicial que només vol escarment i la venjança contra el moviment independentista. Per fi tot el talent de les nostres defenses es podrà posar en valor davant d'un tribunal seriós i anem a buscar justícia en majúscules", ha reivindicat.

Preguntat sobre les negociacions entre els partits independentistes, Turull ha exposat la 'teoria del replà' i ha apel·lat a sumar "entre tots per acabar allò que vam començar l'1-O".

 

Imatge principal: Jordi Turull i Joaquim Forn signen exemplars dels seus llibres a la llibreria Ona de Barcelona durant el dia de Sant Jordi / Montse Giralt