Primer Sant Jordi en quatre anys que Jordi Cuixart pot gaudir-lo fora de la presó, fent ús d'un permís penitenciari de 12 hores que espremerà fins a les set de la tarda, quan ha de tornar a ingressar a Lledoners. Per donar volada a la sortida del seu president, Òmnium Cultural ha organitzat un acte per reivindicar l'amnistia que ha comptat amb les primeres espases dels partits sobiranistes. Aprofitant que hi eren tots, Cuixart els ha volgut posar les piles, exigint que actuïn amb "generositat, compromís i altura de mires".

 

Amb el rum-rum de fons de la turbulenta negociació per formar govern, que s'està allargant molt més del que preveien els seus protagonistes, Cuixart els ha emplaçat a anar per feina. El missatge l'han rebut des de baix de l'escenari —ubicat al bell mig del carrer just al davant de la seu d'Òmnium— representants de l'equip negociador d'ERC i Junts, entre els quals Marta Vilalta, Josep Maria Jové o Francesc de Dalmases. Però també Pere Aragonès i Laura Borràs, que al matí s'han intercanviat missatges de pressió a través dels seus discursos institucionals

ada colau jordi cuixart   sergi alcazar
Cuixart i Colau s'abracen al photocall / S. Alcàzar

Com tot el que organitza Òmnium, l'esdeveniment no ha estat exclusiu de l'independentisme, sinó que hi han participat, també, els comuns. Hi eren Colau, Albiach, Asens i Pisarello. Tots ells confien que passades les eleccions madrilenyes el PSOE s'avingui a accelerar la petició d'indult per als presos del procés

Signatures pel Congrés

Durant el seu discurs, ha subratllat "l'anormalitat" que encara viu Catalunya, més enllà de la pandèmia. "No deixem d'estar en una situació de repressió", ha apuntat. Aquest Sant Jordi, la majoria de presos independentistes, com ell, han sol·licitat permisos per poder celebrar la diada. Un oasi enmig del desert de la presó, més des que el mes passat els van revocar el tercer grau. Ara només disposen de 36 dies l'any. 

jordi cuixart sergi alcazar
Cuixart s'adreça als polítics independentistes. / S. Alcàzar

A la parada que ha muntat Òmnium s'hi han recollit signatures de suport a l'amnistia. Totes les que es recullin es portaran al Congrés dels Diputats per formalitzar una petició perquè es legisli sobre l'amnistia. És la iniciativa que promou l'entitat després que la cambra espanyola tombés la llei que van presentar ERC, Junts i la CUP. "No tindrem normalitat fins que no arribi una solució dialogada al conflicte però que inclogui l'amnistia i l'autodeterminació", ha conclòs Cuixart. 

A la imatge principal, Cuixart amb Aragonès i Borràs, al photocall d'Òmnium / S. Alcàzar