La Fiscalia del Tribunal Suprem rebutja tornar a preguntar a Luxemburg per la immunitat d'Oriol Junqueras. En el seu recurs de súplica, la defensa del líder d'ERC demanava plantejar una nova qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè aclarís si l'alt tribunal podia condemnar Junqueras sense haver cursat abans el suplicatori al Parlament Europeu. Però el ministeri públic, com en en el seu moment, ho considera "descabellat" i diu que no procedeix. I reitera que no pot sortir de la presó per exercir el seu càrrec d'eurodiputat, perquè ja ha estat condemnat amb sentència ferma i per tant no hi ha immunitat que valgui.

En la seva resolució del passat dia 9, el tribunal que va jutjar el procés va rebutjar autoritzar el desplaçament de Junqueras a Estrasburg perquè pogués fer efectiva la seva condició d'eurodiputat. També va rebutjar la nul·litat de la sentència per la qual el va condemnar a 13 anys de presó per sedició i va decidir a més no cursar el suplicatori al Parlament Europeu per poder executar-la.

En resposta a aquesta decisió, el lletrat de Junqueras ha presentat un recurs de súplica per una violació de drets fonamentals a la participació i representació polítiques, a la llibertat i al procés amb totes les garanties.

En resposta a aquest últim moviment de Junqueras, la Fiscalia insisteix en els arguments ja exposats en anteriors escrits i assenyala que la situació de Junqueras, respecte de qui el TJUE es va pronunciar com a pres preventiu, va canviar radicalment amb la condemna ferma a pena de presó, "que va posar fi a la mesura cautelar i va donar inici a l'execució de la pena de presó i a la suspensió de l'execució de la pena d'inhabilitació -ambdues per 13 anys- fins a la resolució de l'esmentada qüestió prejudicial".

"Per nova que sigui la interpretació oferta pel TJUE, la mera lectura de la sentència permet comprendre que la immunitat de desplaçament per a la primera sessió constitutiva del Parlament no opera retroactivament ni exigeix la ulterior posada en llibertat per al compliment dels tràmits posteriors a la proclamació de l'elecció de qui ja va ser condemnat". Tampoc no exigeix, recorda la Fiscalia en aquest escrit, que el Tribunal Suprem sol·liciti al Parlament Europeu la suspensió de l'esmentada immunitat.