La fiscalia torna a rebutjar la llibertat dels presos polítics. El ministeri públic ha informat negativament sobre la petició de revisió de la presó cautelar feta per Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Carme Forcadell, Joaquim Forn i Dolors Bassa. A parer del fiscal, no han canviat les circumstàncies que van portar els exconsellers i els Jordis a ser privats de llibertat. Aprofita l'escrit per carregar contra la decisió de la justícia alemanya, que considera una "intromissió".

Aquesta decisió és especialment rellevant, perquè és la primera que adopta la fiscalia en el cas 1-O després del nomenament de la progressista María José Segarra com a nova fiscal general de l'Estat. Ha canviat la cap, però no el posicionament.

En el seu escrit, la fiscalia rebutja l'argument sobre el "nou context social i polític" utilitzat per les defenses, justificant que "les circumstàncies que van concórrer per a l'adopció de la mesura cautelar de presó provisional dels sol·licitants no han variat en absolut i es mantenen plenament vigents". Davant la gravetat dels delictes i la magnitud de les penes, considera "imprescindible" la presó per a garantir el "normal desenvolupament" del procés.

En aquest sentit, el ministeri públic assegura que continua existint risc de fuga i reiteració delictiva, "fet que proporciona una justificació suficient i raonable de la mesura adoptada". Aquests riscos, argumenta, "són manifestament perceptibles" en aquest cas "si valorem adequadament els esdeveniments que s'estan produint relacionats directament amb la causa".

En aquest punt, l'escrit de la fiscalia fa referència a l'existència de persones "fugides de l'acció de la justícia" i la "insistència a continuar endavant amb el procés d'independència soscavant la legalitat constitucional i al marge de les vies legals".

El ministeri públic també carrega contra la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein, que a parer seu no es pot considerar un argument a tenir en compte. "El citat òrgan judicial ha actuat incomplint el marc jurídic europeu que regula l'ordre europea de detenció i entrega", afirma.

"El tribunal alemany ha entrat a examinar qüestions que afecten el fons de l'assumpte, i que només poden ser valorades després de la pràctica de les proves pel tribunal encarregat de l'enjudiciament", critica.