La Fiscalia del Tribunal Suprem i l'Agència Tributària treballen per comprovar la declaració complementària per la qual Joan Carles I va pagar 678.000 euros a Hisenda per regularitzar les targetes 'black', segons assegura El Periódico.

La setmana passada l'antic monarca va presentar una declaració "sense requeriment previ" davant l'Agència Tributària per pagar uns ingressos no declarats. El total del deute ja pagat, segons el document, és de 678.393,72 euros. És a dir, el monarca fugit als Emirats Àrabs va declarar uns fons que no tenia declarats davant el fisc espanyol. Per tant, admetia el frau, però podria esquivar possibles investigacions penals.

Per comprovar la declaració de l'emèrit seran útils dues comissions rogatòries que la Fiscalia va enviar a Mèxic DF i a Londres demanant informació sobre moviments de l'empresari milionari i amic de Joan Carles I Allen Sanginés-Krause.

El procediment de comprovació

Per a l'Agència Tributària, explica El Periódico​, la comprovació de la regularització és automàtica, no es pot postergar, com ha passat en altres ocasions amb la fortuna del monarca.

Si la quantitat no casa, una de les dues entitats que investiga el cas notificarà a Joan Carles I la nova investigació. En aquest cas el que es demanaria a l'emèrit és que mostrés documentació comptable addicional.

Per a Hisenda és la manera que tindrà de comprovar els tres extrems que revisa l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF): si la declaració addicional ha sigut espontània (que no s'ha proporcionat perquè algú ha alertat l'"obligat tributari"), si ha sigut vertadera i si és completa.

L'emèrit, "a disposició del ministeri fiscal"

En el comunicat difós dimecres passat a la tarda, l’advocat Javier Sánchez-Junco va informar que el rei emèrit Joan Carles li va “donar instruccions perquè fes públic que procedia a presentar davant les autoritats tributàries competents una declaració sense requeriment previ de la qual ha resultat un deute tributari, ja satisfet, per import de 678.393,72 euros incloent-hi interessos i recàrrecs”.

El lletrat assegurava que “en qualsevol cas, el rei Joan Carles continua, com sempre ho ha estat, a disposició del ministeri fiscal per a qualsevol tràmit o actuació que consideri oportuns”.

El moviment és important perquè podria salvar-lo de conseqüències penals, almenys en aquest cas, un dels molts que té oberts. La Fiscalia del Tribunal Suprem estava investigant l'ús per part del rei emèrit i el seu entorn --com ara els seus nets Froilán i Victoria Federica-- de targetes de crèdit vinculades a comptes corrents dels quals no és titular. Els diners provindrien de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, que els hauria posat a disposició de Joan Carles I i aquest no els hauria declarat a Espanya.