La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat informació a l'alcalde de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Jordi Gaseni (ERC), sobre l'autorització i cost del llaç groc situat en una rotonda de la localitat, que va ser vandalisat a finals d'agost amb pintades espanyolistes per un grup en el qual participava el periodista Arcadi Espada.

El tinent fiscal, Pedro Ariche, ha sol·licitat una còpia de l'acord municipal pel qual es va autoritzar la instal·lació del llaç groc metàl·lic en el monument Braços i Rems situat a la rotonda, i una còpia del pressupost d'execució amb desglossament dels conceptes.

També requereix informació sobre si el llaç va ser situat per personal de la corporació municipal o personal extern, el cost de la seva reposició a l'estat original, i la identificació del funcionari o membre de l'Ajuntament que hauria autoritzat pagaments relacionats amb el símbol.

Es dona el cas que la Policia Local va denunciar administrativament el 25 d'agost vuit persones, entre elles el periodista Arcadi Espada, per fer pintades en el llaç groc.

La petició d'informació d'aquest divendres s'emmarca en les diligències de recerca de la Fiscalia Superior obertes a finals d'agost, davant la identificació per part dels Mossos d'Esquadra de persones que van retirar llaços grocs de la via pública les nits del 17 i 24 d'agost en les localitats de Móra la Nova, Tivissa, Vandellós i l'Ametlla de Mar.

Fonts del ministeri públic han informat que els Mossos d'Esquadra van enviar la setmana passada "un informe bastant extens" responent als seus requeriments, i que l'Ajuntament de L'Ametlla també va informar prèviament.

Paral·lelament, el Jutjat d'Instrucció 1 de Falset (Priorat) va arxivar la setmana passada la denúncia contra les 14 persones identificades pels Mossos el 17 agost per arrencar llaços grocs i símbols independentistes dels carrers de Móra la Nova, Tivissa i Vandellòs.