La Fiscalia Provincial de Madrid s'ha oposat a tombar la candidatura de Vox a Andalusia, encapçalada per Macarena Olona. Així s'ha pronunciat el Ministeri Públic sobre la petició que va fer un advocat en el marc d'una demanda contra la formació d'extrema dreta per la redacció dels seus estatus. El lletrat denunciant va al·legar que els candidats de la llista de Vox per les eleccions del 19 de juny a Andalusia es van escollir "a dit". La Fiscalia argumenta que ja s'han escollit candidats amb els mateixos estatuts i assegura que suspendre la llista d'Olona causaria un dany a Vox que seria "irreparable". "S'ha de tenir en compte que ens trobem davant d'uns estatuts del 2019, pels que ja s'han escollit càrrecs i no hi ha hagut cap impugnació", ha assenyalat el Ministeri Públic.

El pronunciament de la Fiscalia d'aquest dimarts ha tingut lloc després que el passat 2 de juny el Jutjat admetés a tràmit la demanda presentada per l'advocat Pedro Muñoz Lorite contra la formació liderada per Santiago Abascal, en la qual sol·licita declarar nuls uns articles de la normativa interna. En el marc de les diligències, i com estipula la llei, es va instar el demandant i a Vox a comparèixer en aquesta vista de mesures cautelars. En la seva demanda, l'advocat demana al Jutjat que declari nuls els articles 23 i 24 dels Estatuts del partit i article 11 del Reglament Intern de procediments electorals RIPE de la formació. Al seu judici, aquests apartats contravenen el que es disposa en la Constitució i en la Llei orgànica de Partits Polítics, així com el Tractat de la Unió Europea i el Conveni Europeu per a la protecció dels Drets Humans. En concret, els articles 23 i 24 dels Estatuts versen sobre el procediment d'elecció de càrrecs orgànics i per a la designació de candidats a càrrecs públics electes. L'article 11 del Reglament Intern, per part seva, regula la presentació d'avals per a poder concórrer a una candidatura.

No és el primer cop que Olona se'n surt d'un embat judicial contra la seva candidatura. Fa menys d'un mes, la Junta Electoral de Granada va rebutjar la sol·licitud presentada per la coalició d'esquerres Andaluces Levantaos per impugnar la candidatura de líder d'extrema dreta. La formació política assegurava que era "públic i notori que la Sra. Olona no ha estat mai veïna d'aquesta comunitat perquè no ha viscut de manera habitual a cap dels seus municipis", requisit indispensable per concórrer a les eleccions andaluses. Malgrat tot, la Junta Electoral va considerar que no existeix "obstacle legal algun" per a la proclamació de la seva candidatura.

Mentre que des de la coalició d'esquerres andalusa es considerava que Olona no complia el requisit de veïnatge a la comunitat autònoma i afirmaven que era un "empadronament fictici" a la localitat granadina de Salobreña. La Junta va concloure: "L'empadronament de la candidata Macarena Olona en el municipi (...) és un acte administratiu en ferm (...). Aquesta Junta Electoral no troba cap obstacle legal perquè la proclamació de la candidatura sigui qüestionada".