La fiscalia s'oposa a la concessió d'un permís de tres dies sol·licitat per Jordi Cuixart i que comptava amb l'informe favorable de la Junta de Tractament de la presó de Lledoners. El ministeri fiscal considera prematura la concessió del permís, el segon demanat pel president d'Òmnium Cultural, per considerar que és escàs el temps de compliment de la sentència.

A l'escrit presentat davant del jutjat de vigilància penitenciari, conclou que el permís és injustificat per "la manca d'assumpció dels fets delictius i absència de penediment". A més a més sosté que és improcedent davant "l'absència de tractament penitenciari per superar els dèficits detectats". Serà el jutjat qui haurà de decidir.

El president d'Òmnium Cultural va sortir per primer cop de la presó el 16 de gener passat per gaudir d'un permís de 48 hores. Dies després, el 23 de gener la junta de tractament li atorgava un altre de 72 hores.

La fiscalia cita jurisprudència del Tribunal Constitucional per destacar  que els requisits establerts per a la concessió de permisos als presos qualificats en segon o tercer grau són "possibilitats i no drets", i que la seva concessió "no és automàtica per la concurrència dels requisits objectius previstos a la llei". "Perquè l'intern hagi complert un quart de la condemna, observi bona conducta o no sigui dolenta, no per això ha de correspondre-li en tot cas la concessió de permisos", ha assegurat, ja que són un element per a la "preparació per a la vida en llibertat".

El ministeri públic considera que encara queda "molt de temps" per complir les tres quarts parts de la pena, moment en què Cuixart podria obtenir la llibertat condicional. Així, considera que l'objectiu del permís, la "preparació per a la vida en llibertat", es "desvirtua" quan el permís es concedeix de manera "excessivament anticipada". 

Manca de penediment

Una altra de les raons per oposar-se al permís és, al parer del fiscal, la manca de penediment. Així sosté que "pot ser que reconegui els fets recollits en sentència i assumeixi les conseqüències d'ells, però fa la seva pròpia interpretació, no considerant que aquests siguin un delicte" negant, al parer del fiscal, l'estat de dret.

En aquest punt es refereix a les declaracions de Cuixart durant el judici al procés, quan va assegurar que ho tornaria fer, i al llibre publicat pel president d'Òmnium Ho tornarem a fer "on posa en evidència, sense perjudici de la seva llibertat d'expressió, el seu posicionament en relació al delicte pel qual ha estat condemnat".