La Fiscalia del Tribunal Suprem encara no ha presentat l'escrit davant el jutge instructor Pablo Llarena per demanar que anul·li la validesa del passaport de Carles Puigdemont i la resta d'exiliats.

El ministeri públic va emetre un comunicat dijous on anunciava que havia acordat sol·licitar al Tribunal Suprem que adoptés "mesures cautelars per limitar la validesa del passaport dels fugats". Tant Puigdemont com Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Antoni Comín i Anna Gabriel tenen el passaport en vigor i, com que no s'han presentat davant el jutge quan els ha citat, no se'ls ha pogut retirar com a mesura cautelar. Per això, ara la fiscalia vol que se'ls anul·li la vigència i, d'aquesta manera, limitar els seus moviments fora de l'espai Schengen. La mesura s'ha anunciat arran del viatge anunciat per Puigdemont i Serret a partir del diumenge a Ginebra, on participaran en el Festival de cinema de Drets Humans i en un acte del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

La fiscalia del Tribunal Suprem va emetre un comunicat dijous on, entre altres mesures, anunciava que demanaria al jutge Pablo Llarena que anul·lés la validesa dels passaports de Carles Puigdemont, Lluís Puig, Meritxell Serret, Antoni Comín (tots a Brussel·les), Clara Ponsatí (a Escòcia) i Anna Gabriel (Ginebra). El ministeri públic anunciava un seguit de mesures arran de l'anunci del viatge que Puigdemont i Serret faran diumenge (i que durarà diversos dies) a Ginebra (Suïssa) per participar en el Festival de cinema de Drets Humans i en un acte del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. 

Tot i el comunicat, a l'hora de tancar la secretaria del Tribunal Suprem (15 hores), no s'havia rebut cap escrit per part de la fiscalia. Tanmateix, hi ha diferents vies per fer arribar l'escrit fins al Suprem, però el fet que no s'hagi presentat encara fa pràcticament impossible que el jutge Llarena prengui alguna mesura abans de diumenge. Fonts de la fiscalia no han aclarit el perquè d'aquesta demora. 

Puigdemont i Serret podrien viatjar fins a Suïssa portant només el DNI. Per tant, la mesura de la fiscalia sembla buscar que, amb motiu d'un nou viatge fora de Bèlgica, tots els investigats que estan fora de l'Estat tinguin més limitats els seus moviments i no puguin sortir fora d'Europa.

Altres mesures anunciades

En el mateix comunicat, la Fiscalia del Suprem demana al Ministeri de l'Interior que, en col·laboració amb la Interpol, faci gestions davant les autoritats suïsses per saber si és "viable" detenir i extradir tots tres. 

Aquest anunci suposa un canvi de criteri dins la fiscalia. En un comunicat de fa pocs dies, el ministeri públic avançava que no reactivaria les ordres europees de detenció contra els investigats que es troben a Bèlgica, Suïssa i el Regne Unit fins que el jutge no dictés la interlocutòria de processament. 

Ara, però, amb motiu del viatge de Puigdemont i Serret a Ginebra, la fiscalia ha decidit emprendre noves actuacions amb la finalitat d'esbrinar si es pot detenir Puigdemont, Serret i Gabriel a Suïssa. Això no vol dir, però, que la fiscalia hagi demanat encara al Suprem que reactivi cap ordre europea de detenció sinó que fa un requeriment d'informació previ a qualsevol altra actuació.