El fiscal superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, ha ordenat al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que els seus homes precintin els col·legis electorals abans del 30 de setembre i fins a les 21.00 hores de l'1 d'octubre, segons l'ordre a la qual ha tingut accés El Nacional. O sigui, des de dissabte fins diumenge a la nit.

La instrucció de Romero de Tejada és taxativa i molt clara. Ordena no deixar obrir els locals i, si s'obren, desallotjar-los, requisar tot el material que s'hi trobi, identificar tots els que hi siguin dins i facin possible la votació i impedir que es s'instal·lin punts de votació al carrer a menys de 100 metres del local. 

El fiscal ordena en 4 punts impedir la votació sigui com sigui.

Romero de Tejada demana als Mossos que requisin tot el material que trobin del referèndum i concreta "especialment urnes, equips informàtics, paperetes i documentació o propaganda electoral". 

L'ordre també diu explícitament "desallotjant, si escau, les persones que hi hagi en el lloc destinat a la votació" i demana que s'identifiqui els responsables i participants de l'ocupació. 

Romero de Tejada és molt clar en l'ordre als Mossos. Els demana que precintin els locals de votació i que si troben precintes trencats, ho comuniquin "des del moment en què siguin coneguts pel cos dels Mossos d'Esquadra" a la Fiscalia i que facin l'atestat policial. En el cas que s'hagi accedit dins els locals, el fiscal ordena que es desallotgin i s'identifiqui "les persones implicades en la violació del precinte".

L'ordre també demana als Mossos que no deixin que es constitueixin les meses de votació previstes per a les 7.30 hores del dia 1, "amb aquest objectiu de prevenir la conformació de les votacions, i com a mitjà també de prevenir problemes posteriors d'ordre públic, mitjançant un dispositiu específic en cada punt de votació a desplegar abans de l'hora esmentada".

L'ordre del fiscal també obliga els Mossos d'Esquadra a passar informació detallada, abans de les 9.00 hores del dia 1 d'octubre, de l'estat dels punts de votació, tant dels que estiguin degudament precintats com els que s'hagin ocupat.

Romero de Tejada és molt clar i intenta evitar que es pugui votar fins i tot al carrer. "Quan el local previst com a punt de votació sigui a l'interior d'un edifici més ampli, el dispositiu desplegat haurà d'evitar igualment que s'intenti produir la votació en un altre lloc del mateix establiment o a la vora -inclosa la via pública- fins un radi de seguretat de 100 metres del local designat".

Finalment, el fiscal en cap de Catalunya demana als Mossos que si no donen a l'abast demanin ajuda a les policies locals. I si tampoc n'hi ha prou, sobretot el dia 1 d'octubre, que demanin el suport dels efectius dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. El ministeri públic, però, es reserva el dret a donar les ordres i instruccions que cregui oportunes en aquest sentit.

Llegeix aquí la instrucció de la Fiscalia