Finalment, la Fiscalia Provincial de Madrid ha decidit obrir diligències per a investigar els exmilitars que es pronunciaven en termes colpistes i enviaven cartes al rei Felip VI. Segons el comunicat difós aquest dijous, el ministeri públic considera que en el xat XIX de l’Exèrcit de l’Aire veu que s'hi “aboquen manifestacions totalment contràries a l'ordre constitucional fent al·lusions velades a un pronunciament militar”. Es produeix després que el Ministeri de Defensa ho posés en mans de la Fiscalia.

Com entre els investigats no hi ha la presència de persones aforades, la Fiscalia de la Comunitat de Madrid ha remès les actuacions a la Fiscalia Provincial de Madrid, que practicarà les diligències que consideri oportunes per a l’esclariment dels fets.

La ministra de Defensa va posar el grup de WhatsApp en mans de la Fiscalia per si podia ser constitutiu de delicte. Des del departament de Robles sostenien llavors que "correspon al ministeri fiscal investigar la seva eventual rellevància penal" i també "per a salvaguardar l'honorabilitat i la pública estima de les Forces Armades". 

"La seva conducta exemplar no té res a veure amb manifestacions que repugnen el respecte degut a una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica", assegurava el Ministeri en el seu comunicat. "I no han de veure perjudicada la seva estimació pública, guanyada amb la seva constant entrega al seu deure, a la societat espanyola i, en aquest temps, als qui pateixen més greument les conseqüències de la pandèmia, per actuacions que els són totalment alienes i que podrien merèixer un retret penal", afegien des de Defensa.

També militars en actiu

Però la bola ja s'ha fet més grossa: ja no són només exmilitars retirats en un grup de WhatsApp. Ahir La Marea va donar a conéixer un vídeo gravat ara fa un any en instal·lacions militars, les de la Brigada de Paracaigudistes (BRIPAC). Els seus integrants hi apareixen cantant cançons de la División Azul i realitzant salutacions feixistes. No obstant això, des del Ministeri de Defensa prefereixen fer els ulls grossos. Margarita Robles va ser preguntada ahir justament per aquest vídeo, sumat als xats i cartes d'exmilitars, però va limitar-se a dir que són casos "del passat" i a fer una defensa aferrissada de les Forces Armades espanyoles.

La ministra socialista va defensar en la sessió de control del Congrés que “l’Exèrcit actual són 120.000 homes i dones perfectament subjectes a la Constitució”. No només això, sinó que va contraatacar amb duresa, atribuint-ho a “prejudicis” sobre l’Exèrcit espanyol.