El passat mes de març, l'Associació de Fiscals (AF), majoritària a la carrera fiscal i de tendència de dreta, ja va qualificar d'inacceptable que el PSOE inclogui en una esmena de la llei concursal una modificació a l'Estatut del Ministeri Fiscal que permet que la fiscal general, Dolores Delgado, obtingui el màxim reconeixement, una vegada cessi en el seu càrrec. "Considerem inacceptable que s'introdueixi una modificació com aquesta, sense publicar i furtant de tota possibilitat d'al·legació al Consell Fiscal i al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), així com a les associacions de fiscals i en general, a tota la Cursa Fiscal", van criticar en un comunicat.

"Volen beneficiar Delgado per interessos"

Ara, la denúncia va més enllà i l'AF vol portar el cas a Europa. Així doncs, ha dirigit una carta a la Comissió Europea en què denuncia l'intent de la reforma de l'Estatut orgànic de la carrera per la porta del darrere. Es tracta de l'esmena que el Grup Socialista va camuflar al projecte de reforma de la llei Consursal i que preveu ascendir a la categoria de fiscal de sala, el fiscal general després del seu cessament. Concretament l'esmena 603 indica a l'apartat quart que "es modifica l'apartat 6 de l'article 31 de la llei per la qual es regula l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal que queda redactat de la manera següent: Si el nomenament de fiscal general recaigués sobre un membre de la carrera fiscal quedarà en situació de serveis especials i adquirirà la categoria de fiscal de Sala del Tribunal Suprem una vegada se'n produeixi el cessament".

Ara, des de l'AF sospiten que l'objectiu de realitzar aquesta reforma de pressa i de forma "silenciada" denota l'interès a beneficiar directament l'actual fiscal general de l'Estat (FGE), donant-li una sortida al cessament del seu mandat i creant "una solució ad hoc" que no pot ser la finalitat última d'una norma. D'altra banda, sobre la posició del PSOE que justifica aquesta esmena 603 en la pretensió d'adaptar l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal al Segon informe de Compliment de la IV Ronda d'Avaluació del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) per enfortir l'autonomia i la independència del Fiscal General, l'AF considera que aquesta afirmació no és certa.

Carta a Reynders i Jourvá

Segons una carta que avança el diari ABC de l'AF a la Comissió, i datada el 12 d'abril, es reclama directament al comissari de Justícia, Didier Reynders i a la vicepresidenta de la UE per a Valors i Transparència, Vera Jourvá, que el text d'aquesta esmena fa cas omís a les recomanacions que el Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) i la mateixa Comissió vénen fent a Espanya sobre la necessitat de potenciar la independència del Ministeri Fiscal, sotmetre les relacions entre aquest i el govern als principis de publicitat i transparència i deslligar el nomenament del Fiscal General de l'Estat de decisions purament partidistes.

Cas Stampa

Aquest no és el primer i únic front obert de l'AF contra Delgado. El passat mes de gener, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid va admetre una bateria de proves aportades pel fiscal Ignacio Stampa a la demanda que va presentar contra la Fiscalia després que se li denegués l'accés a l'expedient complet de la investigació que es va seguir quan estava a Anticorrupció al capdavant del 'cas Tàndem'.

La Sala Contenciosa Administrativa s'ha pronunciat sobre les proves proposades pel fiscal i l'Advocacia de l'Estat. Després de fer-se pública la demada, el cas de Stampa va arribar al Consell Fiscal. Allà, l'Associació de Fiscals (AF) va instar la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que li permetés accedir a l'expedient. Segons l'AF, Delgado ha negat respondre per ser "matèria reservada".