La manifestació neonazi del passat dissabte al barri de Chueca de Madrid serà investigada. Segons ha informat en un comunicat, la Fiscalia Provincial de Madrid ha obert diligències d'investigació per iniciativa pròpia dels fets ocorreguts durant la marxa per si fossin constitutius d'un delicte d'odi. Convocada pel grup Madrid Seguro contra "les agendes 2030/2050", s'hi van escoltar crits com "fora sidosos de Madrid" o "fora mariques dels nostres barris". El ministeri públic ha demanat informes a la Brigada Provincial d'Informació del CNP i a la delegació del govern espanyol a Madrid.

El grup Madrid Seguro va organitzar una manifestació neonazi que va aplegar centenars de feixistes pels carrers de Madrid, aquest dissabte a la tarda. Organitzacions com España 2000 o Juventud Nacional es van sumar a una convocatòria que va estar autoritzada per la delegació del govern espanyol. A banda de les consignes homòfobes, també s'hi van sentir proclames obertament racistes ("Tu no ets espanyol perquè no ets blanc") i salutacions feixistes acompanyades de crits de "Sieg Heil".

Va ser permesa, però posteriorment, veient les imatges, el govern espanyol va anunciar que ho portaria a la Fiscalia. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ho va confirmar: "Posarem en coneixement de la Fiscalia l'odi LGTBI i racista la manifestació nazi d'avui a Chueca. A més, estem tramitant amb urgència la llei trans i de drets LGTBI, que és el que ens ho permet blindar. No esteu soles". I la denúncia s'ha presentat aquest mateix dilluns, per part del Ministeri d'Igualtat i el de Drets Socials i Agenda 2030.

El govern espanyol ho denuncia

Segons han informat els departaments d'Irene Montero i Ione Belarra aquest matí, s'ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Sala de Delictes d'Odi i Discriminació de Madrid, per possibles delictes d'odi i discriminació. La denúncia constata que aquests fets són "idonis per alterar la pau pública i crear un greu sentiment d'inseguretat o temor entre els integrants dels grups destinataris dels missatges d'odi i discriminació".

Des del Ministeri d'Igualtat i el Ministeri de Drets Socials asseguren que és la seva "obligació institucional, política i ètica" condemnar la manifestació perquè "és, sens dubte, una expressió d'intolerància incompatible amb la convivència en una democràcia i confien que la Fiscalia actuï en conseqüència". I reblen en aquest sentit: "L'homofòbia, la transfòbia, el racisme o el masclisme no tenen cabuda en la nostra democràcia". Es comprometen a treballar "si es pot, amb més intensitat" per aprovar la llei trans i de drets LGBTI, així com la llei de llibertat sexual, "que ens permetran prendre mesures estructurals contra aquestes violències de la manera més efectiva possible".

El precedent més immediat és el del cartell de Vox durant la campanya madrilenya, que assenyalava els menors migrants no acompanyats. Malgrat que la Fiscalia va obrir diligències, el jutjat va decidir arxivar les denúncies perquè no hi veia delicte d'odi sinó llibertat d'expressió. Fins i tot justificava que els MENA són un "problema evident ".