Les campanyes racistes de l'extrema dreta queden impunes. L'Audiència Provincial de Madrid ha desestimat el recurs de la Fiscalia, al qual s'hi va adherir el PSOE, contra la decisió d'un jutge de no retirar els cartells electorals racistes de Vox durant les eleccions madrilenyes. Aquests assenyalaven directament els menors migrants no acompanyats. No només queden impunes, sinó que els jutges compren el discurs de la formació ultra. En la interlocutòria, avançada pel diari El País i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, els magistrats argumenten que es tracta d'un "eslògan electoral" i fa seu el fons de la qüestió, menystenint les dades falses: "Amb independència de si les xifres que s'ofereixen són veraces, (els MENA) representen un evident problema social i polític".

El cartell racista de Vox va marcar la campanya electoral. Estava col·locat a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, una de les més transitades de la capital espanyola. I s'hi podia llegir, basant-se en dades falses: "Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes". El ministeri públic va presentar una denúncia per delicte d'odi, a la qual s'hi va adherir també el PSOE. També en van demanar la retirada immediata, un extrem que van rebutjar tant la justícia com la junta electoral provincial.

 

En la interlocutòria que desestima el recurs, els jutges justifiquen que "el cartell també pot interpretar-se com un missatge electoral a un col·lectiu molt més nombrós que el dels menas, en el qual es presenta una crítica gràfica i directa sobre la quantia de les pensions en comparació amb el sosteniment d'aquests joves". I rebla el clau: "Amb independència de si les xifres que s'ofereixen són o no veraces, representen un evident problema social i polític, fins i tot amb conseqüències o efectes en les nostres relacions internacionals, com resulta notori". Els magistrats apel·len a la llibertat d'expressió i el "pluralisme d'una societat democràtica".

Ja va denegar la retirada

El passat abril, en plena campanya, el jutjat d'instrucció número 48 de Madrid, en funció de guàrdia, va denegar la retirada cautelar del cartell racista de Vox, que criminalitzava els menors migrants. Ho havia sol·licitat la Fiscalia Provincial de Madrid, en considerar que podria ser objecte d'un delicte d'odi. El jutge rebatia que "no es dona ni perill per la demora, ni aparença de bon dret".

El Ministeri Públic argumentava que amb el cartell es transmetia "no només el suposat import econòmic que costa el manteniment d'un mena, enfrontat al d'un pensionista, qüestionant així el seu caràcter ètic i legal, sinó també una imatge física amb prejudici del menor com a persona estrangera, violenta i delinqüencial, en ser aquest el concepte incorporat amb caràcter general respecte d'un individu encaputxat i racialitzat".